Iggy Pop byl tak trochu šílenec, vzpomíná světoznámý hudebník Ivan Král

1. září 2017

Je jedním z mála českých umělců, který dosáhl na světovou slávu. Hrával s Patti Smith, Iggy Popem i kapelou Blondie, do typické „rokenrolové kultury” přitom nikdy zcela nezapadl. „Chození na mejdany mě nikdy příliš nezajímalo,” říká hudebník Ivan Král.

Na Iggyho Popa dodnes vzpomíná. A jeho vzpomínky jsou dost rozporuplné. „Pokud jde o drogy a alkohol, byl to šílenec. Vadilo mi i to, jak se choval k ženám, věřil jsem ale, že drogy ani alkohol nepotřebuje. Když byl střízlivý, bylo příjemné s ním být,” vzpomíná.

Dnes je rád, že Iggy dokázal svá divoká léta v šoubyznysu přežít. „Moc mu držím palce. Je skvělé, že má management, který se o něj stará - že má konečně klid a může vydělat peníze,” říká na adresu současné Iggyho kariéry.

Českým kapelám chybí anglické texty

V šoubyznysu strávil téměř celý svůj život, a jak potvrzuje, hudební vkus se mu za tu dobu příliš nezměnil. „Vždy jsem měl rád klasickou hudbu a dodnes si ji rád poslechnu, když si chci odpočinout,” přiznává. „V poslední době jsem se zbláznil do Gustava Mahlera, poslouchat Stouny pořád dokola nejde.”

Většinu skladeb, které kdy napsal, věnoval své partnerce Cindy. „Není pro mě ale problém napsat ani na vyžádání pro někoho jiného. Například David Koller a další kluci z Lucie ode mě chtěli něco tvrdšího, tak jsem jim to dal,” říká muž, který v roce 1994 vyprodukoval desku Černý kočky, mokrý žáby, kterou kritici považují za jedno z nejlepších alb 90. let.

Proč se vlastně české kapely nedokážou prosadit venku? Nedostatkem talentu to prý určitě není. „Řadě z nich český trh stačí, u těch dalších platí, že je třeba psát texty v angličtině,” upozorňuje Ivan Král. „Vezměte si třeba Lenku Dusilovou, Ivu Bittovou nebo Čechomor, na světové turné by měly.”

autor: als

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.