Ikonka na počítači musí křičet: Klikni na mne, jsem na prodej! říká fotograf Jaromír Chalabala

10. říjen 2014

„Chtěl jsem udělat něco jiného, říkal jsem si, že je čas jít do světa,“ vysvětluje Jaromír Chalabala důvody, proč pověsil novinařinu na hřebík a vydal se do světa za fotografováním. Se svým labradorem zamířil nejprve na Srí Lanku, kde žil a pracoval třináct měsíců.

„Nejsem typ fotografa, který by zaznamenával život takový, jaký je. Soustředím se na komerční, líbivou fotografii,“ nastiňuje s tím, že právě Srí Lanka s bouřlivým mořem, rybáři při západu slunce, horami a vodopády mu pro focení vyhovovala.


Jaromír Chalabala od roku 1996 pracoval pro TV Nova. Nejprve jako regionální reportér, později vedl magazín Víkend, ale i publicistický pořad Střepiny. Od roku 2013 se věnuje fotografování. Je autorem dvou fotografických knih - Pražská záchranka ve 155 fotografiích a Životy pražských hasičů.

Ale co to vlastně znamená líbivá fotografie? „Fotím s účelem, aby se fotografie dobře prodala, to znamená, že už malá ikonka na počítači musí křičet: Rozklikni mne, kup si mne, jsem na prodej,“ nastiňuje.

Od povodní v roce 2002 sledoval a fotografoval práci hasičů. „Lidi, které znáte na ulici jako uniformy bez tváře, jsem poznával na stanicích, kde mají své starosti a prožívají obyčejné příběhy,“ říká s tím, že jakmile se rozsvítí poplachová světla, tak se z nich stávají jiní lidé.

Jak vzpomíná na práci u hasičů? Kde všude uplatňuje své fotografie? A jak pozná dobrý snímek ve fotoaparátu? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Jaroslav Kučera o Fotografech války: Vojáci byli předchůdci dnešních fotografů
Na správné světlo se čeká někdy celý rok, vysvětluje fotograf Tomáš Novák

autor: prh
Spustit audio