Irena Hejdová: Čtyři těhotenství, čtyři porody a devět měsíců

13. leden 2013

Donedávna redaktorka kulturních rubrik a recenzentka, dnes spisovatelka, scenáristka a mimo jiné i autorka Dětí noci. To všechno je Irena Hejdová, která v neděli přijala pozvání Václava Žmolíka. O co půjde v dokumentárním cyklu České televize Čtyři v tom? A co si představit pod poněkud tajemným pojmem „docusoap“?

Čtyři těhotenství, čtyři porody a devět měsíců, které změnily život čtyř mladých žen. Nový dokumentární seriál Čtyři v tom sleduje zblízka události kolem narození dítěte v sociálně kontrastních rodinách. Tolik oficiální charakteristika nového dokumentárního seriálu České televize.

Irena Hejdová, která se na něm scenáristicky podílela, k tomu dodává: „Našly jsme hodně zajímavé hrdinky. Jedna je například ze sociálně slabších poměrů, jiná je podnikatelka. Všechny čtyři ženy mají k porodu velice rozdílný přístup, stejně jako k partnerství, mateřství nebo výchově dětí.“

Na počátku celého projektu byl konkurz, kdy se filmaři museli rozhodnout pro čtyři hrdinky z celkem 300 přihlášených. „Zájem nás příjemně překvapil,“ vzpomíná Irena Hejdová. „Chtěli jsme představit různá prostředí, různé hrdinky,“ popisuje.

Seriál Čtyři v tom je zástupcem žánru takzvané docusoap. Co si pod tímto slovem představit? Také to v rozhovoru zaznělo. Irena Hejdová však odpověděla například i na to, co vlasntě dělá scenáristka při natáčení dokumentu nebo jakou recenzentkou dokáže být sama sobě.

Záznam celého rozhovoru s Irenou Hejdovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio