Ivan Mládek: Pointa při psaní vždycky vznikla náhodou

Ve čtvrtek byl hostem Radiožurnálu autor písní na dobrou náladu, hudebník a zpěvák Ivan Mládek. Proč nikdy nenapsal píseň s opravdu smutným textem? A čím to, že angličtinu považuje za jazyk mimozemšťanů? I o tom se známým hudebníkem mluvila moderátorka Lucie Výborná.

„Vždycky jsem se snažil psát lehké, zábavné texty, legrační rýmy,“ říká Ivan Mládek s tím, že si neumí poradit se smutnými písněmi. „Měl jsem smutnou melodii a pustil jsem se i do vážnějšího textu, ale nakonec píseň vyzněla hloupě,“ tvrdí s tím, že pointa vzniká spíš náhodou. „Nikdy jsem při psaní nechtěl dojít k poučení nebo snad kritice,“ dodává.

Přestože si ve svých textech hraje se slovy, mluví o sobě jako o jazykovém antitalentu. „Umím jen špatně francouzsky, přestože se učím celý život,“ přiznává s tím, že mu možná scházela motivace.

Z počátku bral psaní jako zábavu a koníček. „Psal jsem do šuplíku a o využití poznámek rozhodla zakázka,“ vzpomíná. „Když jsem měl udělat desku, použil jsem nápady ze šuplíku. Jindy jsem svoje poznámky použil při psaní povídek,“ nastiňuje a připomíná, že nikdy nezamýšlel zpívat a moderovat. „Chtěl jsem hrát na banjo a zapojit se do organizace vystoupení. Ostatní se na mě nějak nabalilo,“ shrnuje.

Hudebník Ivan Mládek vysvětlil, jak vznikají jeho texty

Proč přirovnává hudbu k řemeslu? Z jakého důvodu se raději vyhýbá politice? A jak ho napadlo vymyslet společenskou hru Blábol? Také na to se ptala moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Mládkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio