Ivan Mládek: Píseň Pražská mešita byla zábavná. Dělám si v ní legraci z Čechů, kteří se bojí islámu

24. únor 2016

Poprvé vystoupil Ivan Mládek na veřejnosti v pražských Riegrových sadech v roce 1966 a letos slaví skupina Banjo Band, se kterou je nerozlučně spjat, 50. výročí.

Nové písně však už Ivan Mládek několik let nepíše, se psaním skončil svévolně koncem 80. let, jak připomíná v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Na chvíli se k němu však přece jen vrátil, a to kvůli zábavnímu programu Čundrcountry show, který vysílala TV Nova.

„Musel jsem každý měsíc udělat tři nové věci,“ přibližuje podmínky smlouvy s tím, že obvykle šlo o písně doprovázející grotesky, klipy a scénky. „Jen pár se jich urodilo, že můžou být samostatně na desce,“ tvrdí Ivan Mládek.

Když Ivan Mládek slavil své 50. narozeniny, rozhodl se, že po sedmdesátce už do televize nevkročí. A předsevzetí dodržel. „Přestalo nás to bavit. Natočili jsme toho hodně, pořád nás reprízují. Když do televize budeme lézt jako starý dědkové, nikdo se na to nebude dívat,“ říká s nadhledem. Daleko víc ho baví koncertovat a hrát v terénu.

Čtěte také


Ivan Mládek o písni Pražská mešita
„Byla to zábavná písnička, dělám si legraci z Čechů, kteří se bojí islámu,“ vysvětluje v rozhovoru a připomíná, jak ho netěší, že se vysílá: „Když jsem řekl, že nemám nic proti uprchlíkům, dostal jsem jeden výhrůžný telefonát.“

„Televizi se upisujete a okrádáte se jí o život,“ hodnotí s odstupem Ivan Mládek. „Pořád musíte psát – přes den, v autě, před spaním. Psal jsem nepřetržitě,“ vzpomíná. Po nějaké době ale nádoba přetekla, jak uznává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio