Ivo Mathé, člen poroty festivalu v Karlových Varech

7. červenec 2012

O tom, který film letos zvítězí v hlavní soutěži Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, už má porota jasno. Přesto si posluchači Radiožurnálu na její verdikt budou muset ještě pár hodin počkat. Ivo Mathé, člen poroty Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a rektor pražské AMU, zatím v rozhovoru s Václavem Žmolíkem přiblížil alespoň to, jak vypadá práce porotce na prestižním filmovém festivalu nebo kolik filmů vlastně během uplynulého týdne viděl.

Spolurozhodoval o vítězi letošního filmového festivalu, zhlédl na 35 filmů a mimo jiné se i setkal se Susan Sarandovou. To všechno sobotní host Václava Žmolíka stihl během minulého týdne.

K poslednímu bodu však Ivo Mathé poznamenává: „Porota je z velmi dobrých důvodů separována. Nebylo by dobré, kdyby se stýkala s delegacemi k jednotlivým soutěžním filmům. Stejně tak ani nebydlí ve velkém hotelu jako všichni ostatní.“

Společenský život tak v případě člena poroty musí jít během MFF Karlovy Vary stranou. Ivo Mathé si však nestěžuje. Jak totiž sám upozorňuje, karlovarský festival podle něj patří k předním světovým filmovým přehlídkám. „Jde o nejvyšší kategorii. Porota musí být opravdu reprezentativní a s velikou profesní a porotcovskou zkušeností,“ popisuje.

Ivo Mathé host Filmžurnálu na 47. MFF Karlovy Vary

Že v případě MFF Karlovy Vary jde o nejlepší český filmový festival, je zřejmé. Jak by však karlovarská přehlídka obstála v porovnání s jinými předními světovými festivaly? Také na to Václav Žmolík svého hosta zeptal. Padly však i další dotazy. Jaký nejzajímavější snímek na festivalu viděl? A co přinášejí světové kinematografii současní mladí filmaři?

Záznam celého rozhovoru s Ivem Mathé a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio