Jak má vypadat hygiena správného počítače? Radí Jan Macek z AVG Technologies

26. květen 2015

Počítačové technologie se neustále vyvíjí a za takových 10 let si budete moci k internetu připojit i ledničku. V tom okamžiku se ale stáváte ideálním cílem útočníka. „Hrozby budou u všech zařízení připojených k internetu,“ varuje Jan Macek, který působí jako ředitel operations firmy AVG Technologies, jednoho z nejúspěšnějších světových výrobců bezpečnostního softwaru.

Počítačový virus je jenom malou podmnožinou všech hrozeb, kromě nich také existují internetoví červi, trojští koně, které o vás tajně sbírají informace. V dnešním světě je přitom stále více internetově vzdělaných lidí, kteří si nacházejí nové cestičky. A právě tak pracují i útočníci, kteří zkoumají slabiny.

Největší hrozbou přitom nejsou jen počítačové viry, ale i různí červi na internetu nebo trojští koně, kteří o vás tajně sbírají informace. „V rámci naší firmy pracuje specializovaný tým, o různých útocích dostáváme hlášení i z ciziny,“ vysvětluje.

Ve společnosti pracuje tým matematiků a analytiků, kteří se snaží ochránit uživatele před malware, množství hrozeb je přitom nepředstavitelné. „Je to jako hra na policajty a zloděje. Útočníci jsou o krok dopředu a naše firma se snaží rozšiřovat úroveň zabezpečení,“ nastiňuje.

Čtěte také


Hlavní body hygieny správného počítače: 1. Nebrouzdat na pornografických stránkách. 2. Neklikat na linky, které neznáme. 3. Neotvírat přílohy emailů od neznámých lidí. 4. Nevydávat své přihlašovací údaje.

K nejnebezpečnějším kategoriím malwaru patří útoky, které cílí na data spojená s penězi, tedy na internetové bankovnictví nebo přihlašovací údaje – známou formou je například email, který přijde od banky s tím, že končí platnost přihlašovacích údajů.

A jak se nejlépe ochránit před počítačovým virem, na který ještě není antivir? „Neklikejte na přílohy neznámých emailů, pokud se chováte rozumně, nebezpečí se dá minimalizovat,“ radí.

Jan Macek byl hostem moderátorky Lucie Výborné

V internetovém bankovnictví pomáhají snižovat rizika například grafické klávesnice, banky pro vícestupňové zabezpečení používají SMS zprávy, kterými se potvrzuje transakce. Co když ale útočník napadnul náš mobil? „Důležité je dodržovat určitou hygienu používání PC nebo mobilu, abyste minimalizovali potencionální hrozby,“ říká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: prh
Spustit audio