Jak se hledají sovy a proč datla nebolí hlava?

6. březen 2017

Kdo nás ráno budí? „Teď, na začátku března, je nejnápadnější zpěv, melodický, krásný, to jsou kosové. Kos černý, jeden z našich nejběznějších a nejznámějších ptáků. Je to soumračný zpěvák, slyšíme ho ráno i večer,“ vysvětuje ornitolog Zdeněk Vermouzek.

V České republice máme kolem čtyř set druhů ptáků. Číslo ale zahrnuje i ty, které se u nás vyskytly jednou, nebo do Česka zaleté zcela vzácně. Opeřenců, kteří u nás pravidelně hnízdí, je okolo dvou set druhů.

Čím jsou ptáci pro lidi tak zajímaví a fascinující?

„Let je něco, co málokteré jiné zvíře dovede. Jejich způsob života je velmi podobný tomu našemu. Ptáci jsou denní zvířata, lidé také. Orientují se zrakem, proto jsou pěkně zbarvení a ptačí zpěv nemá ve zvířecí říši obdobyi,“ myslí si Zdeněk Vermouzek.

A jak se podle ředitele České společnosti ornitologické hledají sovy? Musíte za nimi sami v noci do lesa. Sovy jsou obecně málo plaché. „Když si člověk dá tu práci, jde po hlase s baterkou a posvítí si, často se sova nechá spatřit a někdy jí to ani nevadí.“

Puštík obecný


Příchod Zdeňka Vermouzka jsem očekávala velmi netrpělivě, neboť ptáky sleduji pravidelně a některé věci si neumím vysvětlit. Jsem ráda, že už vím, proč datla z toho mlácení nebolí hlava, proč rackové sledují bedlivě západ slunce, nebo proč vídáme dravce tak často sedět na stromech vedle silnice. Myslím, že kdybych ornitologa, který dokáže hodiny vyprávět o ptácích, zdržela ve studiu o hodinu déle, pořád by vás bavil. Asi to příště udělám. Lucie Výborná

Kdo je u nás v ohrožení? "Specializované druhy, které vyžadují určitý typ prostředí. Proč vymírají nevíme. „Třeba králíček obecný, králíček ohnivý. Maličtí ptáčci, kteří žijí v jehličnatých lesích a vyžadují hmyz, který sbírají v tomto prostředí. Co se děje v těch lesích nevíme. Vypadá to, že se prostředí sjednocuje," vysvětuje ornitolog.

Naopak nová je v Čechách například vlha pestrá, která dříve žila na jižní Moravě, jižním Slovensku. Dnes jsou kolonie i kolem Prahy. Na sever naopak ustupuje například hýl.

Proč datla nebolí hlava?

„Zobák má zpevněný speciálními lamelami, aby se mu nezlomil. Špička je jako dokonalé dláto. Série rychlých úderů, bubnování, je alternativa zpěvu. V mozku není tekutina, která by se mohla pohybovat a poškodit jej. Mají také velmi silné krční svaly,“ uzavírá Vermouzek.

autor: jaw
Spustit audio