Jak se obchoduje se sportem? „Doufáme, že český divák o olympiádu nepřijde,“ říká výkonný ředitel ČT sport

17. únor 2016

Díky programu ČT sport, který slaví 10 let vysílání, mohou milovníci sportu na obrazovkách sledovat nejenom hokej nebo fotbal, ale i ostatní druhy sportu. „Je to česká stopa, na kterou dáváme důraz,“ přibližuje ředitel ČT sport Jiří Ponikelský. Na co všechno se mohou diváci těšit?

Program na ČT sport je plný a jen ztěžka se daří, aby všem vyhověli. Češi totiž sport milují, je pro ně motivací, a právě televize nebo rozhlas slouží k návodu a inspiraci. „Sport přináší člověku svobodu,“ upozorňuje.

A nejde jenom o profesionální sport – amatérské závody jsou často vyprodané, účastní se jich desetitisíce lidí, kteří si jdou zazávodit sami se sebou, oprostit se od dennodenních starostí. I takové sporty se ale podařilo dostat prostřednictvím obrazovek do obýváků.

Velký nárůst sledovanosti zažívá například biatlon, ze kterého se stal fenomén. „Lidé jsou úžasní, nepohltila je komerční sláva, je radost s nimi spolupracovat,“ říká.


Nejsledovanějším pořadem na ČT sport bylo hokejové utkání mezi Českem a Slovenskem na olympiádě v Soči – téměř dva miliony diváků

A jak se vlastně obchoduje se sportem? Mezinárodní olympijský výbor má vysílací práva, která prodává tomu, kdo nabídne nejvíce peněz. Takový přístup ale podle něj není ten nejlepší. „Mělo by se přihlížet nejenom k penězům, ale také k věcem, které může vysílatel nabídnout,“ upozorňuje.

Čtěte také

Připomíná také, že MOV má podmínku určitého počtu hodin na volně dostupných programech. „Tady cítíme naději, že ve vyjednávání uspějeme. Doufáme, že český divák o olympiádu v budoucnu nepřijde,“ dodává.


ČT sport má pro diváky k desetiletému výročí vysílání dárek: Televizní práva k hokejovém Světovému poháru, který se bude hrát v záři v Kanadě.

Olympiáda v Riu se každým dnem blíží, a právě v ČT sport musí být na takovou událost náležitě připravení. Během olympiády je například nutné propojit olympijský tým s televizním – třeba zorganizovat rozhovor se sportovcem, který vyhrál nějakou medaili, ale už se musí připravovat na další disciplínu.

V tu chvíli je potřeba vymyslet nějaký kompromis, aby televize o sportovce nepřišla, zároveň aby sportovec měl co největší komfort a příliš se nezdržoval. „Snažíme se vysílat co nejvíce živě,“ uzavírá.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio