Jak vybrat dobré víno? Nemusíte sahat po nejdražších láhvích, radí Zlatko Míčka

12. únor 2014

„Víno jsem bral jako součást života,“ popisuje odborník na víno Zlatko Míčka, který se ve vysílání přiznal ke svému sběratelskému snu. Proč má tak rád francouzská vína? A jak se vlastně pije víno ve Francii?

„Cena vína není rozhodující,“ domnívá se Zlatko Míčka a rovnou tak radí, jak vybrat skutečně dobré víno. Podle jeho mínění většina z nás pozná rozdíl mezi vínem za 50 korun a za několik stovek. Rozdíly v kvalitě a chuti vín, za která zaplatíme přes tisíc korun, jsou však prý minimální a jsou také mimo naše rozlišovací schopnosti.

Navíc připomíná, že důležitou roli při pití vína hraje atmosféra. „Spousta lidí navštívila Francii nebo Itálii a měla představu o víně,“ popisuje Zlatko Míčka. „Pak si lidé víno koupí, přivezou z dovolené a zjistí, že doma chutná jinak,“ dodává.

Čtěte také

Zlatko Míčka si oblíbil především francouzská vína, ke kterým se dostal také prostřednictvím svého snu. „Chtěl jsem nasbírat vína každého ročníku od roku 1900 až do roku 2000. Sháněl jsem láhve, kde se dalo,“ vzpomíná. Nakonec však zjistil, že některé ročníky se nedají pít. „A tak jsem začal kombinovat víno s koňaky, ale nakonec jsem to zabalil,“ přiznává.

Jak vybrat vhodné víno k určitému pokrmu? Proč mívají Francouzi tak dlouhé večeře a pijí někdy víno také bez jídla? I na tyto otázky se ptala moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio