Jaká je budoucnost internetu? „Ne všechny informace mají stejnou kvalitu,“ připomíná Jan Gruntorád

13. únor 2017

Mnozí ho považují za otce českého internetu. Před 25 lety jako hlavní iniciátor prvního připojení ale netušil, co všechno bude dnes internet znamenat. Jak vzpomíná na internetové začátky současný ředitel sdružení CESNET Jan Gruntorád? A jak bude vypadat za 25 let?

Přístup k internetu měli zpočátku pouze pracovníci ČVUT, první páteřní síť v Československu vznikla až na základě projektu, který měl připojit všechny vysoké školy. Právě tato síť později dostala název CESNET.

„Ze začátku byla dominantní elektronická pošta, později se využívaly i další služby jako například přenos souboru a hlavně vzdálený přístup k počítačům,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Internetové připojení bylo v začátcích záležitostí především profesního využití, do podvědomí široké veřejnosti se internet dostal až s příchodem WWW v roce 1994. O rok později přišly první internetové vyhledavače, u nás například Seznam. „Vyzývali jsme lide v jednotlivých městech, ať jednají s redakcemi časopisů a novin, aby zdroje přizpůsobily na internet,“ vzpomíná.

Tehdy ještě analogová infrastruktura se skládala z telefonních kanálů oproti dnešní digitalizované podobě – signál se převádí z analogové formy do série čísel, které se na straně uživatele přenáší do formy obrazu nebo zvuku.


Patřím k příznivcům robotizace, ale je potřeba znát riziko zneužití – jak by se třeba mohlo stát, že by ta věc mohla škodit. JAN GRUNTORÁD

Generování dat je dnes čím dál více snazší a připouští, že může docházet k degradaci dat i psaní – v porovnání s dřívější dobou dnes pro poslání dopisu stačí pouhé okopírování. „Je také potřeba uvědomit si, že ne všechny informace na internetu mají stejnou kvalitu,“ říká.

A jak bude prostředí internetu vypadat za 25 let? Variant je mnoho, technická komunita je pragmatická a vybere nejvhodnější řešení, svou roli ale hrají i legislativní, právní a ekonomické aspekty. „Bude to složitý proces a predikovat, jak to všechno bude vypadat, je hodně obtížné,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio