Jakub Rozehnal

24. září 2010

Místo, z něhož by bylo možné vidět tolik hvězd, kolik jen je na jedné polokouli možné – tedy přibližně tři tisíce najednou – už dnes v České republice nenajdeme. I to říká v rozhovoru s Hankou Shánělovou astronom, vedoucí Štefánikovy hvězdárny a popularizátor astronomie Jakub Rozehnal. A dodává šokující číslo: „Nad Prahou je typicky vidět přibližně 30 hvězd.“ V sobotu 25. září bude hostem režisér Tomáš Bařina.

To, jestli žijí v místě, kde se rozpíná světelný smog, poznají posluchači snadno. „Prvním orientačním vodítkem je Mléčná dráha. Pokud ji vidíte, nacházíte se v místě, kde světelné znečištění není tak velké. Já osobně si nepamatuji, že bych v Praze někdy Mléčnou dráhu zahlédl,“ přiznává vedoucí pražské Štefánikovy hvězdárny.

Světelný smog samozřejmě komplikuje práci i astronomům. „Především těm, kteří se zabývají primárním výzkumem, ale pochopitelně i nám – tedy astronomům z institucí, jejichž hlavní náplní je popularizace astronomie. Nemůžeme zkrátka lidem ukázat všechno, co bychom chtěli,“ krčí rameny Jakub Rozehnal.

Nejen astronomové však světelným smogem trpí. „Příroda to zkrátka zařídila tak, že má být v noci tma. A svítí-li vám do okna lampa, asi se příliš dobře nevyspíte,“ upozorňuje astronom, že světelný smog má negativní dopady i na život každého z nás.

Astronom Jakub Rozehnal

Právě pouliční osvětlení je největším viníkem světelného smogu. Podle Jakuba Rozehnala se však nejedná o neřešitelný problém: „Řešení by bylo velice jednoduché. Stačí lampy osazovat rovnými kryty, nikoliv kulatými, které světlo rozptylují i nahoru. Samozřejmě ve chvíli, kdy se šetří, kde se dá, není reálné, aby se měnily lampy po celé republice. Stačilo by však, aby se ty, které doslouží, nahrazovaly těmi, které směřují světlo jen dolů.“

Nejen světelný smog však byl tématem pátečního Dopoledního Radiožurnálu. Hanka Shánělová se jej zeptala například i na to, zda mohou sluneční erupce skutečně za dva roky na Zemi způsobit katastrofu nebo z jakého důvodu patří Češi mezi největší astronomické nadšence na světě. Odpovědi astronoma Jakuba Rozehnala si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Rozehnalem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio