Jakub Rozehnal: Dnes víme o kdejakém kamínku, který dopadne na Zemi

15. únor 2013

Večer proletí blízko Země asteroid s názvem 2012DA14. Podle hosta Dopoledního Radiožurnálu, kterým byl vedoucí Štefánikovy hvězdárny astronom Jakub Rozehnal, můžeme toto těleso sledovat i malým dalekohledem.

„Záleží ovšem také na počasí. Musí být jasno,“ upozornil a zároveň pozval posluchače k návštěvě hvězdárny. Složení asteroidu však zatím neznáme. „K jeho zjištění bychom potřebovali mnohem větší přiblížení a přesnější měření, ale domníváme se, že jde o kamenné těleso,“ zamýšlí se Jakub Rozehnal.

Asteroid, který dnes mine naši planetu, objevili astronomové v roce 2012. „Vypočítali jsme pohyb a směr letu, ale dráha se může měnit a také se mění,“ podotýká a zároveň připomíná, že k čím většímu počtu měření dojde, tím víc se zpřesňuje výpočet dráhy.

„Pokud by velké těleso mířilo na Zemi, museli bychom obyvatele některých oblastí evakuovat,“ uvažuje Jakub Rozehnal, podle kterého můžeme ovlivnit dráhu těles i pomocí dnešních technologií. „Mohli bychom část odpařit laserem. Plyny a výpary by asteroid posunuly třeba jen o několik centimetrů, což často může stačit,“ popisuje.

Astronom Jakub Rozehnal popsal, jakými způsoby by šlo odklonit velká vesmírná tělesa mříící na Zemi

Proč dodnes nebyla rozřešená záhada tunguzského meteoritu, který pravděpodobně dopadl na Zem v roce 1908? A jak nás atmosféra chrání před tunami vesmírného materiálu? Také na těmito otázkami se zamyslel Jakub Rozehnal.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Rozehnalem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio