Jakub Szántó: Necítím se být válečným zpravodajem

„Často nám bylo úzko,“ přiznal ve vysílání hosta Radiožurnálu Jakub Szántó, reportér zahraniční rubriky zpravodajství České televize, který se nedávno vrátil ze Sýrie. Jak vypadá život běžných lidí v Aleppu, největším syrském městě? A jak odhaduje další vývoj situace v této zemi? I na to se ho ptal moderátor Václav Žmolík.

„Často nám bylo připomenuto, že se stále válčí,“ upozorňuje Jakub Szántó v úvodu rozhovoru a dodává, že byl rád, když se vrátil domů. „Chleba se distribuuje mezi obyvateli jen pomocí malých skupin, aby se na jednom místě neshromažďovalo velké množství lidí,“ popisuje jednu z ožehavých situací.

„Jedno distribuční místo jsme navštívili, když se náhle ozval výbuch. Zjistili jsme, že nedaleko dopadl tankový granát,“ pokračuje ve vyprávění. Syřané se podle něj sice snaží žít v rámci možností normálně, ale válka je všudypřítomná.

„Aleppo se přelidňuje. Dnes v něm žije téměř milión uprchlíků, kteří odešli z jiných provincií. A všichni se snaží navodit zdání normálnosti,“ tvrdí Jakub Szántó, podle něhož Syřané stále touží po běžném životě.

Dostat se do válkou sužované země přitom není náročné. „Jeli jsme nejprve do Turecka, na hranici nám stačil pouze pas. Turečtí celníci nedělají problémy. Celní služba syrských rebelů zkontroluje doklady a to je všechno,“ zmiňuje Jakub Szántó, který se podle svých slov necítí být válečným zpravodajem. Co ho přivedlo k zájmu o Blízký východ? Jak spolupracuje se zahraničními kolegy? A jak Syřané reagují na zahraniční novináře?

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Szántó a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio