Jan Frolík: Nejčastější příčinou rozvodů bývá nedostatečná komunikace

12. únor 2013

Připomínáme si Národní týden manželství, a proto přišel do studia Jan Frolík, který téměř sedm let vedl spolu se svou manželkou kurzy nazvané Manželské večery. Jak taková setkání vlastně vypadají? A existují nějaké osvědčené rady pro šťastné manželství? Také na to se úterního hosta ptala moderátorka Lucie Výborná.

Téměř každé druhé manželství končí rozvodem. Jan Frolík vidí příčiny především v nedostatečné komunikaci. „Partneři nemluví o pocitech, přáních a nesdělují si, o čem přemýšlejí. Obvykle řeší jen praktické věci,“ domnívá se a zároveň připomíná, že praktické otázky vztah nijak neupevňují.

Univerzální recept na šťastné manželství však podle něj neexistuje. „Oba partneři musí chtít pro vztah něco udělat,“ uvažuje Jan Frolík. Důležité je podle něj především vyslechnutí druhého, vyvození závěrů ze společné komunikace a především aktivita.

Jak tedy vypadají Manželské večery? Podle Jana Frolíka nejde o přednášku, ale o čas strávený v romantickém prostředí. „Každý pár sedí u svého stolku a může si povídat v soukromí. Následuje večeře a plnění některých cvičení podle příručky,“ popisuje.

Jan Frolík zavzpomínal, jak se svou manželkou začal vést kurzy nazvané Manželské večery

Prvním bodem je takzvaná inventura manželství. „Oba ohodnotí stav svého manželství a pak si dotazníky vymění. Ve většině případů jsou překvapení, co se o vztahu dozvědí,“ nastiňuje Jan Frolík.

Kdy a za jakých okolností se dostal k organizování Manželských večerů? Kdy je lepší manželství raději ukončit? A jak on sám pracuje na vztahu se svou manželkou? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Frolíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio