Jan Hřebejk připravuje film Učitelka. „Takové Pupendo bez humoru,“ přibližuje

8. červenec 2015

Režisér Jan Hřebejk má svou metodu vybírání filmů, na které se půjde na karlovarském festivalu podívat. Zajímavé snímky jsou podle něj zpravidla ty, které byly oceněné na světových festivalech, nebo filmy, které prověřil čas. „Šel jsem se podívat na Psí odpoledne, což je jeden z nejlepších filmů s mladým Al Pacinem,“ doporučuje.

Jan Hřebejk poslední dobou pracoval zejména na televizních projektech, nyní připravuje film Učitelka, který bude točit na Slovensku. „Když točíte 25 let ve stejné zemi, všechny lidi v branži znáte a může se stát, že ztratíte pozornost. Kdežto většinu Slováků neznám,“ vysvětluje.

Jde svým způsobem o československý příběh, který se odehrává v roce 1978. Ve filmovém scénáři, který napsal Petr Jarchovský, nechybí vtipné situace, ale žánrově jde především o drama. „Je to takové Pupendo bez humoru, dramatický příběh, který se odehrává v tom samém období,“ přibližuje.

Film vypráví o učitelce, která vydírá rodiče přes děti. A rodiče se dohadují, zda proti učitelce vystoupit, nebo nikoliv, jestli má smysl „držet hubu a krok“. „Jde o model jako Dvanáct rozhněvaných mužů, přestřelka mezi rodiči, zda má smysl se chovat statečně, nebo se ohnout,“ říká.

Čtěte také

Nový krimiseriál o zločinu v Plzni

Jan Hřebejk je považován za režiséra, který hercům příliš nešlape na paty. On sám přiznává, že podstatnou částí práce u filmu je právě vybírání herců, aby se nejenom hodili pro roli, ale také aby si s nimi rozuměl. „Je potřeba určitý typ chemie,“ podotýká.

Stává se také, že někteří herci roli odmítli, protože měli pocit, že už něco podobného hráli, jako například Jaroslav Dušek. „Beru to jako výzvu. Musím najít herce, který bude ještě lepší. Ale špatné je, když vyberete herce a nefunguje to,“ dodává.

Pro Českou televizi také dotočil nový kriminální seriál Místo zločinu Plzeň, který je nyní ve střižně. V hlavních rolích vystupují Lukáš Vaculík, Martin Stránský, Jan Zadražil nebo Berenika Kohoutová. „Jednotlivé díly seriálu jsou pestré, něco se točilo v zimní přírodě, něco zase v letním městě. Seriál je spíše filmový,“ pochvaluje si.

Čtěte také

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Jan Hřebejk

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio