Jan Petránek, novinář a komentátor

5. říjen 2012

Sám sebe označuje za poctivého pošťáka – takového, o němž ve své Pošťácké pohádce psal Karel Čapek. „Mým cílem je přijít k lidem a říct jim, co je důležité,“ shrnuje v rozhovoru s Lucií Výbornou Jan Petránek, novinář a komentátor, který byl tento týden uveden do rozhlasové Síně slávy.

Přemýšleli jste už někdy o tom, jaký by vlastně měl být správný – nejen rozhlasový – novinář? Jan Petránek ano. A nabízí následující odpověď: „Měl by informovat zajímavě a o věcech naprosto podstatných – pokud možno ve velkých souvislostech. Měly by se navíc týkat základních lidských problémů. Jinak si dotyčný komentátor může hledat práci někde jinde.“

Sám Jan Petránek se nepsaných pravidel, které zdůrazňuje, vždy důsledně držel. Odměnou mu je nejen neklesající obliba u rozhlasových posluchačů, ale i uvedení do rozhlasové Síně slávy, kterého se tento týden dočkal. A to přestože on sám se ke slávě staví velice opatrně.

„Uvedení do Síně slávy považuji za ocenění práce, kterou dělám už 60 let. Je to hezké poplácání po rameni, ale rozhlasového novináře to nezbavuje toho, aby se neustále snažil dál kvalitně informovat posluchače o tom, co považuje za podstatné,“ podotýká.

Jan Petránek a Lucie Výborná

V rozhovoru s Lucií Výbornou nemluvil Jan Petránek pouze o své práci, ale i o práci svých kolegů-novinářů. Přestože zdůrazňuje, že v Česku žije řada vynikajících žurnalistů, mediální prostředí, v němž působí, už tak příznivé není. Podrobnosti o tomto tématu i mnoho dalšího si kdykoliv poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Petránkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio