Jen 3 % vynálezů se uplatní v praxi, tvrdí Jan Procházka, který vyvinul revoluční baterii

2. květen 2016

Vynálezci Janu Procházkovi prý říkají Edison z Letňan. On sám uznává, že se postupně stává hybridem mezi vědcem a obchodníkem. A zatímco ve vědě jsou zákonitosti dané, v obchodní oblasti je to o trochu složitější.

„Ve vědě buď věci fungují, nebo ne,“ konstatuje Jan Procházka v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou a připomíná, že jen 3 % patentů se uplatní v praxi. Jenže Jan Procházka se nebojí a podstupuje rizika. Naučil se tomu ve Spojených státech, kam odešel v 80. letech. „Když měl člověk touhu po svobodě, nemohl tu fungovat,“ soudí dnes.

Tehdy neuměl anglicky a v konkurenci dalších migrantů bylo těžké uspět. „Tak jsem to vyřešil po svém,“ vzpomíná. Dny trávil v laboratoři a v noci jezdil taxíkem. Snažil se prorazit, ale často narážel na jazykovou bariéru. „Po pár letech angličtiny jsem se v 97. roce vrátil do oboru,“ dodává.

Jan Procházka vymyslel ve spolupráci s Akademií věd ČR materiál, který se velmi rychle nabíjí. Tak to začalo. Dnes má jeho patent velkou šanci na úspěch v celosvětovém závodu o vytvoření výkonnější baterie s delší výdrží. „Naše nejmenší baterie má velikost autobaterie, v elektronice ji tedy nenajdete,“ popisuje.

autoři: Lucie Výborná , šše
Spustit audio