Jan Prušinovský o projektu Karel je King: Ke Karlu IV. jsem přistupoval s láskou. Parodie nejsou urážející

19. duben 2016

Režisér a scenárista Jan Prušinovský poprvé pracoval v Českém rozhlase, a tak může porovnávat s filmovým světem. Zatímco při natáčení si toho režisér musí hodně hlídat, v rozhlasovém prostředí si vystačil jen s hercem, kamerou a několika rekvizitami.

Jan Prušinovský se připojil k projektu Karel je King, osobnost Karla IV. tak napasoval třeba do pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vyjadřování osobností, které známe z učebnic dějepisu, posunul do současného jazyka, což pro mnohé může znít překvapivě. „Během natáčení jsem zjistil spoustu informací o Karlu IV. Otázky Václava Moravce s tímto panovníkem proto vycházejí z reálných událostí, k nimž skutečně došlo,“ vysvětluje.

K postavě Karla IV. prý přistupoval s láskou. „Uznávám ho a myslím, že parodie urážející nejsou,“ tvrdí a dodává: „Vysmívání je problém, ale nemám dojem, že bych se někomu vysmíval.“ Z jeho legrace je podle jeho slov cítit pokora z postavy, která něco dokázala. Ostatně vyvážení je vhodné v zobrazování jakékoliv komediální figury.

Humor podle něj funguje podle jednoduché poučky – stačí dát dohromady dvě věci, které spolu skoro nesouvisí, případně jsou až protichůdné. „A ty se musejí udržet na jednom ledě,“ přibližuje s tím, že tento princip bývá vždy stejný.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio