Jan Šibík: Budoucnost reportážní fotografie je nejistá

26. listopad 2012

Velká fotografie na internetu nefunguje. Přesto tištěná média, především pak deníky, v souboji s internetem prohrávají. Heslem doby se totiž stává aktuálnost. „Po světě jezdím a fotím už nějakých 25 let. A mám strach, že můj způsob života může skončit ze dne na den,“ přiznává v rozhovoru s Janem Pokorným světoznámý fotograf Jan Šibík.

Znáte americký magazín Newsweek? Pak vám určitě neunikla informace o tom, že poslední tištěné číslo této ikony fotožurnalismu sjede z rotačky 31. prosince 2012. Po téměř 80 letech bude k mání už jen digitálně.

Jde pouze o jeden z mnoha varovných signálů. Signálů, které naznačují, že se doba a informační média definitivně proměňují. Alespoň tak uvažuje fotograf Jan Šibík. „A situace je závažná i v České republice,“ upozorňuje.

Čtěte také

Když před mnoha lety nastoupil do časopisu Reflex, musel si většinu výdajů na své pracovní cesty do zahraničí hradit sám. Doba mu však přála. „Postupně byla situace tak úžasná, že mi Reflex hradil vše. Mohl jsem jet, kam jsem chtěl, a fotit, co jsem chtěl. A Reflex mé fotografie otiskl,“ vzpomíná.

Jako bychom se prý nyní v kruhu vraceli zpět na začátek. Tištěná média, především pak deníky, mohou do fotografů investovat stále méně. „Tištěná média navíc nemohou v aktuálnosti s internetem absolutně soupeřit,“ podotýká Jan Šibík.

Podle Jana Šibíka nové informační technologie mění práci fotoreportéra

Jak se on sám s proměňujícími se podmínkami vyrovnává? Také o tom úspěšný český fotograf mluvil v rozhovoru s Janem Pokorným. Padly však i další otázky. Fotil on sám někdy na mobil? Proč už se neúčastní soutěže Czech Press Photo? A stalo se už někdy, že by někdo na některých z jeho workshopů vyfotil někdy něco lépe než on sám?

Záznam celého rozhovoru s Janem Šibíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Na konci rozhovoru jste v premiéře slyšeli první otázku naší velké předvánoční soutěže. Podrobné informace o ní a také její pravidla najdete na www.zlatemomenty.cz.

autor: als
Spustit audio