Jan Šuráň, pivovarský technolog

25. červen 2012

Po pár pivech obvykle Češi rozumí všemu – dokonce i samotnému pivu. Že však nic nemusí být tak jednoduché, v rozhovoru s Lucií Výbornou potvrdil pivovarský technolog Jan Šuráň.

Pivo, to není pouze nejoblíbenější nápoj řady Čechů, ale kupodivu i neuvěřitelně vášnivá záležitost. Každý z pivařů už určitě minimálně jednou zažil debatu plnou stesků nad tím, že lokálních chutí ubývá nebo že zatímco jedno pivo kdysi bývalo opravdu hořké, to druhé mívalo ušlechtilý ocásek po kvasnicích a výraznou chmelovou špičku. Čím to, že právě pivo v nás vzbuzuje takový oheň?

„Každý z Čechů je přesvědčen, že je skutečným znalcem piva,“ soudí pivovarský technolog Jan Šuráň. „Vypijeme ho nejvíce na světě, tudíž si myslíme, že ho také nejlíp známe.“

Svou roli v diskusích nad údajně upadající kvalitou piva podle něj hraje i další aspekt, jímž je chuťová paměť. Ta je podle Jana Šuráně neuvěřitelně krátká. „S nostalgií vzpomínáme, jak nám kdysi pivo chutnalo. Zdá se nám, že v dobách, kdy jsme byli o dvacet let mladší, bývalo skutečně božské,“ přibližuje Jan Šuráň postoj řady pivařů.

Jan Šuráň s Lucií Výbornou

Netají se svým přesvědčením, že v tomto případě je podle něj chuťová paměť zavádějící. Otevřeně tvrdí: „Dnešní pivo je opravdu lepší. Objektivně vzato se v posledních deseti patnácti letech pivo prudce zlepšilo a jeho kvalita šla nahoru.“

Rozhodně tak podle něj neplatí, že by české pivo nebylo vyráběno z pravých přírodních surovin. Jak tedy vlastně výroba českého piva vypadá? Co si myslí o takzvaném europivu? Co je typické pro minipivovary? A proč se v poslední době tolik daří pivům s nejrůznějšími, dříve nevídanými příchutěmi? Také na tyto a další otázky Jan Šuráň ve vysílání odpověděl.

Záznam celého rozhovoru s Janem Šuráněm a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio