Jan Švejnar

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl ekonom a kandidát na prezidenta České republiky profesor Jan Švejnar. Jak bude vypadat jeho volební pátek a na co se zaměřil ve svém projevu? Zajímalo nás, jestli a které autority uznává a jak by charakterizoval protikandidáta Václava Klause. Ptali jsme se na jeho názor na české prezidentské pravomoci a koho by si vybral za guvernéra ČSOB. Ve čtvrtek 7. února bude hostem prezident České republiky Václav Klaus.

O volebním pátku Jan Švejnar říká, že sice formálně má program časový rozvrh, ale nikdo neví, jak to bude ve skutečnosti. "Budu mít projev a pak se uvidí, jak rychle půjdou 3 kola volby," odpovídá kandidát na prezidenta České republiky. Projev nebude delší než 15 minut, zaměřil se v něm na budoucnost, na vize, kam by měla směřovat Česká republika.

Když porovnává českou politickou kulturu 90. let s tou současnou, domnívá se, že dříve byla čistší, dnes je vyspělejší, nicméně jí stále chybí demokratické prvky.

Jan Švejnar si nemyslí, že dnes autority a ideály znamenají méně - jen jich je méně a jedním z důvodů je, že žijeme rychleji. Mezi světové osobnosti, které uznává, patří například Sir Arthur Lewis, jeden z prvních ekonomů, který dostal Nobelovu cenu, dalším pak známý vědec John Nash. Z českých jsou pro něj autoritami například Karel IV. nebo Tomáš Garrigue Masaryk.

Věří, že člověk může hodně dokázat, i když je v těžké situaci. Profesor Švejnar říká, že umí prohrávat, protože si vždy nastavuje laťku vysoko. Do volby jde se záměrem vyhrát a rozhodně si nepřipouští porážku. Pokud by k ní však došlo, ví, že nabídl dobrou alternativu.

O Václavu Klausovi říká, že je houževnatý, má rád moc, umí ji uchopit a udržet.
Za guvernéra ČSOB by si zvolil člověka, který je erudovaný a může jít příkladem druhým. Myslí si, že by jím mohl být třeba Miroslav Singer.

Profesor Jan Švejnar na konci své návštěvy ve vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu také odpovídal na dotazy našich posluchačů.

Záznam celého rozhovoru s Janem Švejnarem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: lep
Spustit audio