Ján Való velel československým vojákům v operaci Pouštní bouře: Podmínky byly obtížné, ale moji kluci to zvládli

28. srpen 2016

Stíhačky, tanky, tisíce vystřílených nábojů, desítky výbuchů – takovou atmosférou si včerejší akce v Liberci připomněla operaci Pouštní bouře. Té se před 25 lety účastnila i československá protichemická jednotka, které velel plukovník Ján Való. „Člověk se na to dívá s odstupem jinak, než když se v operaci nacházel,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Patricí Strouhalovou.

„Reálnou situaci nelze předvést, působilo to na mne jako taková vzpomínka po 25 letech,“ říká. Zároveň se netají radostí nad tím, že ze všech stran v Liberci slyšel uznání, že českoslovenští vojáci se v té době zapojili do protiirácké koalice.

Připomíná také, že československá protichemická jednotka byla nasazená do operace Pouštní štít, která měla za úkol zastavit další agresivní choutky Saddáma Husajna. Proč ale právě protichemická jednotka?


Po skončení operace Pouštní bouře jsem byl překvapen až nečekaně vysokým oceněním a vyznamenáním.

„Bylo nám známo, že vojska království Saudské Arábie nemají chemickou ochranu, na druhé straně bylo známo, že Saddám Husajn v té době měl obrovské množství chemických látek, a dokonce i zbraně,“ vysvětluje s tím, že nebezpečí použití chemických zbraní bylo obrovské.

Vzpomíná také na obtížné pouštní podmínky – přes den na sluníčku přes 60 stupňů, ve stínu kolem 45 stupňů, na techniku nemohli sáhnout, pouze v rukavicích, protože by si spálili ruce, a po západu slunce teplota klesá až k nule.

„Pokud nemáte zkušenosti z dané oblasti, tak to můžete jenom zvládnout psychikou. Ti moji kluci to zvládli,“ vyzdvihuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.