Jana Boušková: Divadelní hra Z prachu hvězd vás přinutí přemýšlet

„Vždycky jsem měla odvahu,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou oblíbená herečka Jana Boušková. „Vašek to navíc ještě vystupňoval. Když začne něco podnikat, připadala bych si jako srab, kdybych řekla ne,“ usmívá se, když mluví o svém muži Václavu Vydrovi.

Zlomená žebra prý na koni „rozjezdit“ nejdou. I to už Jana Boušková stihla zjistit. Ani zlomené kosti jí však už osm dní po úrazu nezabránily v tom, aby se postavila na divadelní prkna. Není divu. Jana Boušková, známá nejen televizním, ale i divadelním divákům, je totiž už od pohledu neuvěřitelně činorodý člověk.

Jedním z jejích nejnovějších počinů je role jedné ze tří stárnoucích sester v představení Z prachu hvězd pražského Divadla Kolowrat. To vzešlo z pera talentované Lenky Lagronové, která patří mezi nejvýznamnější žijící české dramatiky.

Chtěli byste se na představení podívat? Tak hodně štěstí. Hra je totiž prakticky beznadějně vyprodaná. A na co se vlastně davy diváků tolik těší? Na příběh o třech stárnoucích sestrách, které se svou maminkou vedou dlouhé, neplodné hovory o svých snech a mimozemských civilizacích – do chvíle, než na scénu vstoupí muž.

„Muž, který se objevuje na scéně, je soused přinášející mísu chlebíčků. Nakonec scénu neopustí, přestože se snaží odejít – a následuje otevřený konec,“ naznačuje Jana Boušková.

„Do rolí tří sester rozepsala Lenka Lagronová sama sebe,“ popisuje. „Jednu z nich hraje Petra Špalková, alternovaná Janou Janěkovou, další ztvárňuje Táňa Medvecká a třetí sestrou jsem já. Maminku hraje Jana Preissová a souseda Jan Hartl.“

Fenomenální obsazení není tím jediným, co diváky na hře láká. Jaké klíčové otázky hra klade? I nad tím se Jana Boušková zamyslela. A v rozhovoru s Lucií Výbornou mluvila i o řadě dalších témat.

Záznam celého rozhovoru s Janou Bouškovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio