Jaromír Šimša: Ve výskytu rakoviny tlustého střeva drží Češi smutné prvenství

22. březen 2013

Máte rádi červené maso, snadno podléháte stresu, nenajdete si čas na kvalitní spánek a sportu také příliš neholdujete? Pak byste podle Jaromíra Šimši, přednosty Chirurgické kliniky Thomayerovy nemocnice, měli zpozornět. I vám totiž může hrozit rakovina tlustého střeva a konečníku. „Nikdy však není pozdě začít něco měnit,“ usmívá se lékař.

V rakovině tlustého střeva a konečníku jsou na tom Češi nejhůř z celé planety. O této alarmující statistice se mluví už dlouho, přesto je podle Jaromíra Šimši s podivem, jak málo z nás se rozhodne nic nepodceňovat a přijít k doktorovi včas.

„Léčba onemocnění zachyceného ve chvíli, kdy se zatím navenek neprojevuje, má přitom extrémně vysokou úspěšnost. 95 % nemocných se trvale vyléčí!“ upozorňuje přednosta Chirurgické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice.

Možnosti, jak se nechat v souvislosti s hrozbou rakoviny tlustého střeva vyšetřit, přicházejí po padesátce a jsou v zásadě dvě: test na okultní krvácení ve stolici nebo kolonoskopické vyšetření tlustého střeva. „Populace se jich stále obává,“ podotýká Jaromír Šimša. „Obě tato vyšetření jsou však nesmírně důležitá. Zachycení nádoru včas dává pacientovi tu nejlepší naději na léčbu.“

Jaromír Šimša hostem Radiožurnálu

Jednou z hlavních příčin vzniku nádoru tlustého střeva nebo konečníku je podle něj nezdravý životní styl. Stres, nedostatek odpočinku, málo pohybu a konzumace červeného masa – to všechno jsou faktory, které mohou v negativním smyslu zásadně ovlivnit budoucnost každého z nás.

Čtěte také

Jak však Jaromír Šimša s úsměvem připomíná: Nikdy není pozdě! Co tedy dělat, chcete-li zmenšit riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva? A opravdu není nikdy pozdě? Celý rozhovor s Jaromírem Šimšou si můžete přehrát přímo v tomto článku.

Záznam celého rozhovoru s Jaromírem Šimšou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio