Jaroslav Dušek, herec

25. říjen 2012

Do Prahy se chystá šaman, který se proslavil jako spisovatel, totiž Don Miguel Ruiz. Zejména o něm a jeho knize Čtyři dohody mluvil ve čtvrtečním Hostu Radiožurnálu herec Jaroslav Dušek.

Kniha Čtyři dohody se stala myšlenkovým postojem, návodem na šťastný život, který můžeme prožívat i v okamžicích, kdy se naše ego brání. „Kniha je vhodná vlastně pro každého, každý v ní může najít něco přínosného,“ domnívá se Jaroslav Dušek.

Podle Čtyř dohod bychom měli mířit slovy přesně, nebrat si nic osobně, nevytvářet si falešné domněnky a vždy dělat vše tak, jak v daném okamžiku nejlépe dovedeme. „Toltéci se domnívají, že každý člověk je dokonalý,“ zdůrazňuje Jaroslav Dušek s tím, že až společnost nás učí některá zažitá schémata.

„Mířit slovy přesně znamená vyjadřovat to, co nosíme v srdci, dávat najevo, co cítíme,“ říká k první dohodě Jaroslav Dušek s tím, že pokud se jí neřídíme, pouze se přizpůsobujeme nepsané normě. „Chytrost je v naší společnosti spojená s rychlostí. Kdo je rychlý, a hbitý, bývá považován za chytrého. Všichni se učíme odpovídat v časových limitech, jako by šlo o nějakou kvalitu,“ zamýšlí se Jaroslav Dušek.

„Když člověk mluví, vyjadřuje své přesvědčení, svůj postoj ke světu,“ pokračuje ve výkladu Čtyř dohod Jaroslav Dušek a dodává, že v některých případech jde jen o formu předávání společné bolesti. „Lidé se už od dětství učí navzájem zraňovat,“ uvažuje Jaroslav Dušek. „Často také přejímáme falešné domněnky, které jsou ovlivněné strachem. Může se proto nakonec stát, že začneme žít ve zkresleném světě,“ varuje.

Proč máme podle Jaroslava Duška přistupovat ke svým povinnostem s láskou? Jak se řídit Čtyřmi dohodami v praxi? A o čem píše Don Miguel Ruiz v Páté dohodě? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Duškem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio