Jaroslava Patloková

1. září 2011

Co myslíte, těší se po prázdninách děti do školy? A co takoví učitelé? Minimálně ti druzí prý rozhodně – alespoň podle Jaroslavy Patlokové, držitelky titulu Nejlepší učitel angličtiny za rok 2010. Po linkách do Brna jí své otázky týkající se prvního školního dne i vyučování jako takového ve čtvrtek pokládala Lucie Výborná.

Právě včera, den před začátkem školního roku, ministr školství Josef Dobeš prohlásil, že chce zabránit povinné maturitě z cizího jazyka. Ta by prý zlikvidovala 91 procent středních odborných škol s maturitou a technických škol. Jaroslava Patloková, která učí na boskovické střední škole a středním odborném učilišti, považuje toto číslo za přehnané – přestože uznává, že na technických oborech nedosahuje kvalita výuky cizích jazyků takové úrovně jako na prestižních gymnáziích.

„Nemusím dělat složitou analýzu, aby bylo patrné na první pohled, že výuka jazyků na odborných školách je problematická. Není proto divu, že i mnoho chlapců z naší školy má obavy z povinné maturity z cizího jazyka. Také já se přikláním k tomu, aby zůstala volba mezi cizím jazykem a přírodními obory, potažmo matematikou,“ soudí.

Na druhou stranu však podle ní nesmí dojít k situaci, kdy by se úroveň maturitní zkoušky z cizího jazyka snížila natolik, aby ji udělal každý. „Musí existovat standard srovnatelný pro všechny školy,“ upozorňuje. Zároveň dokazuje, že ani odborné školy nemusí být vůči gymnáziím nikterak handicapované: „Kupříkladu naše škola v maturitách zkouškách z cizího jazyka skončila nad celorepublikovým průměrem.“

Co tak angličtinářku Jaroslavu Patlokovou v souvislosti s loňskými maturitami potrápilo nejvíc, nebyli studenti, ale byrokracie, s níž se všichni učitelé jejich školy museli potýkat. Jak by se vlastně podle ní mohla zlepšit podoba státních maturit? Nejen na to se jí Lucie Výborná zeptala. A padly i další otázky. Jaký je například její zaručený recept na úspěch ve výuce angličtiny? A jak se vyrovnává s neposlušnými žáky?

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavou Patlokovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio