Jazz u Rodena, film Křižáček, muzikál Evita... Karla Rodena lákají nové role a oprava zámku

9. červen 2015

Herec Karel Roden si nechává narůst plnovous, se kterým bude muset vydržet do konce září – chystá se totiž na natáčení filmu Křižáček, ve kterém ztvární roli otce, jehož syn odjede na křižáckou výpravu. Kromě hraní ve filmu a na divadle se známý herec stará o svůj statek a pokračuje v renovaci zámku Skrýšov. Právě tam zanedlouho přivítá hosty na letos již šestém jazzovém večeru.

Od roku 2011 na svém zámku a statku ve Skrýšově pořádá Jazz u Rodena, na kterém letos vystoupí například jazzová zpěvačka Sisa Fehérová nebo Marimba Live Drums. „Na začátku vždy říkám, že to má být takový flám, aby lidé jenom nedřepěli, ale korzovali,“ vysvětluje. Ale také přiznává, že zpočátku měl problémy s lidmi, protože vidí do jeho soukromí. „Když jsem si řekl, že chci dělat jazzové večery, tak jsem si to v hlavě srovnal. Lidé tam přijdou, nějak si to užijí a tím to skončí, “ říká.

A co všechno obnáší renovace starého zámku? „Je to takové druhé zaměstnání, z člověka se stane kastelán, stavbyvedoucí – je to náročné. Když ale opravuji takovou věc, tak mám pocit, že dělám dobrý skutek,“ podotýká.

V muzikálu hraje Juana Peróna

Kromě toho se těší na nové role, například na natáčení filmu Křižáček, pro který si nechává narůst plnovous. Zarostlou tvář ale také využil pro roli T. G. Masaryka. „Lepit neustále plnovous by bylo pro mne utrpením, ale trochu trpím,“ přiznává.

Čtěte také

Známý herec si vyzkoušel i roli Juana Peróna v muzikálu Evita a novou zkušenost si pochvaluje – zpívání ho baví, ale nemá vypěstovaný smysl pro rytmus. „V činohře při mluveném slovu netryská tolik energie, kdežto zpěv je uvolnění. Zpěvákům závidím, protože se mohou vyzpívat, melodika a muzika jsou krásné, chtěl bych to umět,“ říká.

A na filmu Fotograf, ve kterém ztvárnil postavu Jana Saudka, ho nejvíce lákaly zvraty. „Jan Saudek je křehký, vše za něco schovává, nechce řešit problémy a uteče, pak se zase objeví a je šarmantní. Tyto střihy se mi na filmu líbily,“ vysvětluje s tím, že když měl v ruce scénář, tak nejdříve nevěděl, jak se k filmu postavit. „Chtěl jsem, aby to bylo trochu ošklivé, ale nepodařilo se mi to,“ dodává s úsměvem.

Karel Roden, herec

V novém snímku režiséra Olma Omerzu Rodinný film se společně s Vandou Hybnerovu vydává na plavbu přes oceán. „Film je moc hezký, zdánlivě fungující rodina, ale pak zjistíte, že vztah skřípe, vrže, nějak se to celé vykolejí a těžko dává dohromady. Takový rodinný film,“ popisuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio