Je nadčasová, mění se s námi, říká Jan Potměšil po čtvrtstoletí s Růží pro Algernon

22. červen 2017

Téměř čtvrt století exceluje herec Jan Potměšil v tragickém příběhu mentálně postiženého mladíka Charlieho, který se po operaci stane géniem, aby se později proti své vůli stal opět tím, kým byl na začátku. Divadelní představení Růže pro Algernon má před sebou jubilejní osmistou reprízu. „Tohle představení pro mě znamená životní setkání i způsob života,” přiznává Jan Potměšil.

Osmistou reprízu oslaví inscenace Růže pro Algernon už na podzim, a jak Jan Potměšil zdůrazňuje, divákům má stále co dát. „Každý den, kdy se toto představení hraje, je pro mě událost. Je hodně propojené s mým životem i příběhem. Pro každého, kdo přijde, v sobě má schované poselství,” popisuje herec.

On sám v představení hraje už 24 let. A jak zjistili, věk vlastně v příběhu vůbec nehraje roli. „Je tak nadčasový, že se může stát komukoliv a kdykoliv,” soudí.

Růže pro Algernon je příběh o nekonečné touze člověka překonat sám sebe i o neochvějné snaze znovu a znovu se po dalších pádech zvedat. „A představení má vývoj, mění se s námi,” poukazuje Jan Potměšil.


Každý den, kdy se Růže pro Algernon hraje, je pro mě událost. Je hodně propojené s mým životem i příběhem. Pro každého, kdo přijde, v sobě má schované poselství.JAN POTMĚŠIL

Charlie, kterého v představení ztvárňuje, tak prý je dnes mnohem ostřejší než před čtyřiadvaceti lety, kdy ho Jan Potměšil hrál poprvé. „Tenkrát byl více vykulený a vše pro něj bylo nové,” říká herec a dokazuje tak, že i divadelní postava se může v průběhu let v mnohém změnit.

Bytové divadlo žije

Růže pro Algernon samozřejmě není jediné představení, ve kterém dnes Jan Potměšil hraje. A už vůbec nejde o jediný jeho divadelní projekt. Před časem například spoluzaložil Bytové divadlo Ferdinanda Vaňka.

„Jsem šťastný, že to divadlo vzniklo, hraje se v něm a diváci jsou nadšení. Teď se necházíme v určité přechodové fázi, kdy se musí vyjasnit poměry v domě, kde hrajeme, proto máme přes léto pauzu,” vysvětluje.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru: kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio