Jeden komunistům věřil, druhý je nenáviděl. Můj strýček Archimédes nabízí komické situace, říká Miroslav Donutil

13. leden 2018

Diváci České televize se už těší na premiéru nového filmu Můj strýček Archimédes. Roli Karla Nováka hraje Miroslav Donutil, Archiméda hraje Ondřej Vetchý. Film pojednává o tom, jak se na konci 40. let 20. století setká v Československu Řek a Čech – první komunistům věří, druhý je nenávidí. Co všechno zažil během natáčení herec Miroslav Donutil?

„Co se týče příjezdu desetitisíců Řeků v 50. letech k nám, tak to byli lidé, kteří se vzhlédli v komunistickém režimu, a tady rychle vystřízlivěli,“ přibližuje Miroslav Donutil v rozhovoru s moderátorem Štěpánem Pokorným.

A to je klíč k celému příběhu – dvě postavy se skamarádí a vzniká mnoho komických situací, na které je nahlíženo s nadhledem. Právě námět byl to, co ho ještě před scénářem nadchlo. „Věděl jsem, do čeho půjdu, moc jsem se na to těšil,“ přiznává.

Můj strýček Archimédes, premiéra 14. ledna na ČT, scénář: P. Hudský, režie: G. Agathonikiadis, hrají M. Donutil, O. Vetchý, V. Freimanová, D. Černá

Miroslav Donutil také obdivuje řeckou kuchyni i řecké jídlo – kombinace surovin, které rostou na zahrádce. „Vstřícnost je úžasná, vysoko v horách, kde projede pár aut za týden, se skamarádíte s člověkem, kterého vidíte poprvé v životě,“ upozorňuje.

Pro Českou televizi také nyní natáčí další sérii cyklu Labyrint, nedávno ho překvapil režisér Jiří Svoboda, který mu nabídl roli předsedy vlády Karla Kramáře, Aloise Rašína hraje Ondřej Vetchý. „Oba dva stojí proti sobě s názory, přitom to jsou vlastně spojenci,“ říká s tím, že film Česká televize uvede k 100. výročí Československa.

autoři: špo , prh