Jeden z největších archeologických nálezů 20. století je k vidění v Praze. Nenechte si ujít Poklady staré Číny

20. srpen 2014

Jeden z největších archeologických objevů 20. století – těmito slovy Helena Heroldová, kurátorka výstavy Poklady staré Číny, označuje nález terakotové armády, o které se často mluví jako o osmém divu světa. Dva originální terakotové vojáky teď můžete vidět na Pražském hradě na výstavě Poklady staré Číny.

„Někdy mě mrzí, že jsou známy hlavně nálezy z Egypta nebo střední Ameriky – jako by Čína stála trochu stranou. Doufám, že se to i díky naší výstavě změní a lidé si uvědomí, že i v této oblasti jsou nálezy, které světovou archeologii posouvají do dalších úrovní,“ říká Helena Heroldová v rozhovoru s Lucií Výbornou.


Záznamy o existenci mauzolea prvního císaře dynastie Čchin, jehož součástí je i terakotová armáda, existovaly už 100 let po jeho smrti. Objeveno však bylo úplnou náhodou až v březnu 1974, když se rolníci při kopání studny propadli do starověké chodby. Její stěny se začaly hroutit a oni stáli obklíčeni terakotovými vojáky v plné zbroji.

Slavná terakotová armáda je součástí mauzolea prvního císaře dynastie Čchin, které patří mezi ta největší a nejbohatší na světě. Průzkumy potvrdily, že součástí hrobky je pod zemí pohřbená armáda více než 8000 terakotových válečníků z období kolem roku 220 před naším letopočtem. Samotná císařova hrobka přitom nikdy odkryta nebyla.

„Hrobku sice objevili, ale nevykopali ji,“ upřesňuje Helena Heroldová. „Nachází se ve stejném areálu jako terakotová armáda, ale nikdy na ní nebyly provedeny klasické archeologické vykopávky.“ A důvod? Při klasických vykopávkách často dochází k poničení daného místa a toho se čínští archeologové snaží vyvarovat.

Armáda z jiného světa

Zakladatel dynastie Čchin se na onen svět nechal doprovodit ve velkém stylu. „Pověstná terakotová armáda vypadá velice realisticky: jsou tam vojáci sešikovaní do bitvy, generálové, vozy, ale i část s figurami úředníků, hudebníků a sluhů. Terakotová armáda představuje celý dvůr,“ popisuje kurátorka.


Výstava Poklady staré Číny se koná v Císařské konírně Pražského hradu. Kromě dvou vojáků terakotové armády na ní uvidíte na 90 dalších exponátů.

Hrobku, jejíž je terakotová armáda součástí, stavělo 700 tisíc lidí, a to neuvěřitelných 36 let.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

terakotová armáda
autor: als
Spustit audio