Jeďte do Jeseníků, radí Ľubomír Smatana

Od začátku prázdnin můžete slyšet ve vysílání Radiožurnálu reportáže Ľubomíra Smatany, který se vydal na cestu po České republice. A ne na jen tak ledajakou. Můžete ho pozvat na návštěvu i vy! Kam už se náš prázdninový reportér podíval? A kde ho místní dokázali opravdu překvapit? Také na to se ptala mezi 10. a 11. hodinou moderátorka Lucie Výborná po lince do Českých Budějovic.

„Jeďte do Jeseníků. Nejsou zkomercializované jako třeba Krkonoše,“ radí Ľubomír Smatana, kterého Jeseníky provedl Bartys. „Jako průvodce byl skutečně dokonalý. Žije v maringotce, ale bydlel různě po světě, a tak může srovnávat,“ popisuje s tím, že Bartys se teď uchýlil do ústraní, přesto se však stará o svůj kraj.

Čtěte také

Právě na Jesenicku objevil Ľubomír Smatana lesní bar. „Čím víc lidí do něj bude chodit, tím bude provoz komplikovanější,“ uvažuje a radí, jak se k jednomu z barů dostat – máte se vydat od Horní Lipové asi dva kilometry do kopce.

Kromě lesního baru navštívil také například cyklobar. „Vypadá jako bicykl pro deset cyklistů, kteří sedí naproti sobě. Stroj se sune dopředu, nebo dozadu. Vrchní je na palubě,“ vysvětluje Ľubomír Smatana, který nevidí život v Česku nijak skepticky. „Není třeba se dívat do poslaneckých lavic, ale kolem sebe,“ radí.

Čtěte také

Do českobudějovického studia doprovodil Ľubomíra Smatanu jeho sedmiletý syn Štěpán. Který výlet se mu líbil nejvíc? Jak si Ľubomír Smatana poradil se skákacími botami? A jak to, že za nocleh zatím téměř nic neutratil? To se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru. A nebo také na stránkách Prázdnin na přání.

Záznam celého rozhovoru s Ľubomírem Smatanou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mmk
Spustit audio