Jindřich Marek: Kdyby generál Patton došel do Prahy, žili bychom jako Dánové nebo Belgičané

8. květen 2014

Narodil se sice několik let po válce, ale osud jeho generace ovlivnily poslední válečné dny. „U nás i v západoevropských zemích musela panovat obrovská úleva,“ tvrdí o událostech května 1945 historik Jindřich Marek z Vojenského historického ústavu.

Současně popisuje tehdejší radost z blížícího se konce války. „Druhá světová válka byla dlouhá, brutální a ovlivňovala celou Evropu,“ uvádí s tím, že i neutrální země jako Švýcarsko nebo Švédsko musely pociťovat válečný tlak.

Kdyby se chtěl veselit a mohl cestovat v čase, podíval by se 8. května 1945 do Londýna, kde po oznámení kapitulace vypukl obrovský happening. Z odborného hlediska by však zamířil nejspíš do Bartolomějské ulice, kde by sledoval vznik politické krize Pražského povstání.

Čtěte také

Mírová smlouva z Remeše však podle Jindřicha Marka nebyla pro Čechoslováky dobrým výsledkem. „V Praze se bojovalo a Němci hráli o čas. Nechtělo se jim do ruského zajetí,“ nastiňuje. Všechny bojové akce tak skončily 8. května o půlnoci, což ovlivnilo i osvobozování Prahy.

Co by se stalo, kdyby generál Patton došel do Prahy? „Výsledky voleb by Československo udržely v mantinelech demokratického civilizovaného státu,“ domnívá se Jindřich Marek. „Po válce bychom žili nudný mírový život jako třeba Dánové nebo Belgičané,“ uvažuje.

Jindřich Marek, historik

Jak se lišil americký a ruský přístup k německým zajatcům? A jak se Češi chovali po válce k Němcům? Ptala se moderátorka Patricie Strouhalová mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio