Jiný zážitek, jiný zákazník… Sdílená ekonomika přináší různé výhody, přibližuje analytik

23. srpen 2016

Setkali jste se už s pojmem sdílená ekonomika? Jde fenomén, který s příchodem internetu dostává novou dimenzi – můžeme sdílet různé věci, například vrtačku, automobil, nemovitosti, chatu... Pod pojem sdílená ekonomika lze shrnou řadu oblastí. A k těm, kteří o tomto fenoménu mají co říci, patří analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš.

Ubytování a doprava, to jsou dva hlavní sektory sdílené ekonomiky, kde dominují velcí hráči. „Pak jsou další, jako například finance nebo nemovitosti. Na realitním tržišti můžete jít přímo za tím, kdo nějakou nemovitost nabízí,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.


Trh se dynamicky rozvíjí a každoroční nárůsty počtu uživatelů jsou enormní. KRYŠTOF KRULIŠ

Ve finančním sektoru se zase na internetu může složit několik donátorů na nějaký projekt nebo zainvestování půjčky, v tomto případě se jedná se o takzvaný crowdfunding.

Bydlet u někoho v soukromí, nebo v drahém hotelu, to je velký rozdíl, a tak se sdílenou ekonomikou přichází i jiný typ zákazníka. To do jisté míry souvisí s generační výměnou. „Mladí více tíhnou k tomu mít mobilní data v telefonu, předpokládá se i jazyková vybavenost,“ upozorňuje.

Čtěte také

Velké platformy se snaží zasahovat do toho, jak služba vypadá, zároveň si říkají o větší provizi na zprostředkování. Naopak u těch lokálních, které nepříklad nabízí meziměstké nebo mezistátní jízdy, dochází ke kontaktu dvou osob, z nichž ani jedna nemá postavení podnikatele, a nedá se tak hovořit o spotřebiteli.

„Jiný zážitek spočívá v tom, že je to spíše taková přátelská záležitost,“ dodává.

Kryštof Kruliš

A jak vlastně pracuje se sdílenou ekonomikou legislativa? Ta evropská zatím příliš nic neřeší, naopak vyjádřila přání, aby státy přílišnou regulací fenomén nezadusily v samotném počátku.

„Jde o věc jednotlivých států a obcí, řada pravidel vychází nejenom z celostátní úrovně, ale i úrovní měst i obcí,“ vysvětluje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio