Jiří Anderle

29. květen 2009

Hostem Lucie Výborné byl v pátek dopoledne grafik a malíř Jiří Anderle. Jak se mu žije v současném vizuálním smogu? O čem vysílá na sesterské stanici ČRo 2 - Praha? Pro koho namaloval svůj první obraz na zakázku? A jakou úlohu mají africké masky, které jsou vystaveny v Pelleově vile? I na to se ptala moderátorka Lucie Výborná. V sobotu 30. května bude hostem odbornice v oblasti sociální pediatrie a preventivního lékařství Eva Vaníčková.

Co by podle autora řekly jeho obrazy, kdyby mohly mluvit? "Třeba: 'To nemusel přemalovávat!' Protože některé obrazy přemalovávám, smývám, maluji etapově... Také je často kazím. Člověk má zůstat u prvního citového vzepětí a to do obrazu vtisknout. A pak jít od toho obrazu pryč a nedívat se na něj."

Jiří Anderle hodně vzpomínal na své působení u Černého divadla. V roce 1964 se s ním dostal do Paříže, a díky tomu se setkal s nejnovějšími díly klasické moderny - Picassa, Ernsta, Miróa. Bylo to pro něj - vedle samotného působení v divadle - obrovskou inspirací.

Velmi aktuální byla pozvánka do Pelleovy vily v Praze 6, kde se už v sobotu 30. května koná benefice Galerie sobě. Děti se mohou zapojit do malování s Jiřím Anderlem a seznámit se s technologií linorytu. Připraven je i prodej limitované edice grafik, pohlednic, křest katalogu, hudební program s E. Pilarovou, J. Suchým a dalšími.

Jiří Anderle pozval posluchače také na velkou retrospektivní výstavu k 50 letům své tvorby, která začíná 12. června v Domě U Kamenného zvonu v Praze. Uvidí na ní třeba díla ze 60. let, která ještě nikdy vystavena nebyla.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Anderlem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jkr
Spustit audio