Jiří Drahoš: Nobelova cena je z velké části politikum

29. listopad 2012

Když se Jiří Drahoš v mládí rozhodoval, co dál, chemie pro něj rozhodně nebyla jasnou volbou. Ve hře totiž – překvapivě – byla i hra na trubku nebo srovnávací literatura. „Paní učitelka, která mě učila ruštinu, mi však tenkrát řekla: Jiří, je lepší živit se chemií a jazyk nebo hudbu mít jako koníček,“ vzpomíná profesor Jiří Drahoš, předseda Akademie věd České republiky a významná osobnost české vědy v oboru chemie. Své otázky mu ve čtvrtek pokládal Jan Pokorný.

Jeho vědecké dílo si získalo mezinárodní ohlas, je držitelem řady mezinárodních ocenění. Na svém kontě má také několik českých i zahraničních patentů. Je zkrátka jisté, že profesor Jiří Drahoš patří k jedněm z nejvýznamnějších osobností našich polistopadových dějin.

Když se on sám zamýšlí nad tím, jaké zlaté momenty zažila v uplynulých 20 letech česká věda, neváhá ani chvíli. „Každému v této souvislosti okamžitě naskočí jméno ikony české vědy, profesora Holého,“ připomíná objevitele řady antivirotik. „Máme však i celou řadu vědců střední generace, kteří patří ke světové špičce,“ upozorňuje.

Čtěte také

Jestli je mezi českými vědci nový profesor Heyrovský, se prý jen tak nepozná. „Kdokoli z nositelů Akademické prémie – ale nejen jich – může dle mého názoru pomýšlet na Nobelovu cenu,“ domnívá se Jiří Drahoš. „Nobelova cena však je politikum. Kupříkladu profesor Holý ji nedostal a dodnes nevíme proč.“

Nobelova komise přitom podrobnosti o tom, proč na Nobelovu cenu Antonín Holý nedosáhl, zveřejní až za 50 let. „Teprve pak se dozvíme, kdo jej nominoval nebo kdo na něj psal posudek,“ upozorňuje profesor Drahoš a dodává: „Kupříkladu profesor Heyrovský byl nominován celkem patnáctkrát. Až po 50 letech se ukázalo, že několikrát mu nominaci zkazil jeho závistivý kolega.“

Jiří Drahoš hostem Radiožurnálu

Čím je vlastně česká věda specifická? Proč bychom neměli zapomínat na mezinárodní úspěchy našich vědců? Které výzkumné oblasti jsou v Čechách rozšířené nejvíce a jaké by naopak potřebovaly posilu? A jaký je vztah mezi českou vědou a průmyslem? Také o tom byla mezi 10. a 11. hodinou řeč.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Drahošem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Jiří Drahoš v závěru položil posluchačům další otázku v rámci naší soutěže Zlaté momenty. Tentokrát se týkala úspěchů českých vědců.

autor: als
Spustit audio