Jiří Mádl přibližuje natáčení filmu Vlk z Královských Vinohrad: Jan Němec chtěl při natáčení pobavit svého herce

6. červenec 2016

Na karlovarském festivalu pochopitelně nechybí poslední celovečerní film režiséra Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Část života legendárního představitele československé nové vlny ztvárnil Jiří Mádl, a jak sám připomíná, odchod režiséra dává autobiografickému filmu větší sílu.

Do filmu se mu původně nechtělo a na schůzku s Janem Němcem šel s tím, že řekne jasné ne. „Nakonec mne ukecal,“ přiznává v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným ze Sadové kolonády v Karlových Varech.

První setkání s režisérem bylo pro něj určitým prozřením – pochopil spoustu jeho úspěchů i neúspěchů. „Je za tím jeho nepřirovnatelná a originální energie,“ dodává. Vzpomíná také, že sám Jan Němec ho vlastně odváděl od toho, aby ho hrál, nechtěl, aby jím byl svázaný.

Při poslední klapce ale režisér Jan Němec chyběl. „Den po smrti Jana Němce jsme přijeli a měli točit. Bylo to najednou zvláštní, ale soustředili jsme se, abychom film dodělali,“ říká s tím, že odchod režiséra filmu dává větší sílu.

Čtěte také

Film natáčeli také v Cannes, což nebylo jednoduché, protože neměli jediné povolení točit, ale přes všechny bezpečnostní obstrukce cítil tichou toleranci. „Když se ředitel filmového festivalu v Cannes dozvěděl, že přijel Jan Němec, tak ho rychle vyhledal a šel mu podat ruku. Nakonec jsme natočili vše, co jsme měli,“ popisuje.

O Jiřího Mádla byl na Sadové kolonádě v Karlových Varech zájem

Velkou část scén točil bez scénáře, a na spolupráci s Janem Němcem rád vzpomíná. „Na natáčení chtěl pobavit svého herce,“vysvětluje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio