Jiří Vejdělek o Něžných vlnách: Po necudných Ženách v pokušení jsem natočil přístupný film

11. leden 2014

Britský producent oscarového snímku Králova řeč Gareth Unwin si všiml úspěchu Žen v pokušení v Česku. A tak zřejmě vznikne anglicky mluvený remake. Co na to říká režisér tohoto filmu Jiří Vejdělek?

„Gareth Unwin má zřejmě čuch na nenápadnou látku, podle které by se dal natočit dobrý film,“ soudí známý český režisér a scenárista. Na jeho nový snímek Něžné vlny můžete v současné době vyrazit do kina.

„Snažím se diváky naladit tak, aby měli při sledování filmu trvalý úsměv,“ popisuje klíč k úspěchu Jiří Vejdělek s tím, že ideální je, když si lidé při odchodu z kina odnášejí jemný úsměv. „Kvůli tomu točím filmy. A že bych natočil něco, co lidi deptá? To bych nevydržel,“ tvrdí.

Jenže, jak vzápětí Jiří Vejdělek připomíná, při natáčení nesmíte kalkulovat. Jakmile s tím začnete, spláčete nad vejdělkem.

Čtěte také

V Něžných vlnách zavzpomínal na svůj život, který vedl na přelomu 80. a 90. let. „Neznám nikoho, kdo by byl v té době směšnější než já. Ať se tedy diváci pobaví na můj účet,“ říká.

Spolupracuje rád s některými herci? Jak přemluvil Elišku Balzerovou ke spolupráci na filmu Ženy v pokušení? A kdo by její roli mohl hrát v britském remaku? I to Jiří Vejdělek prozradil moderátorce Patricii Strouhalové mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio