Jiřina Bohdalová a Zdeněk Zelenka: Duch nad zlato by měl připomínat klasické pohádky

24. prosinec 2013

Vánoce jsou časem rodinné pohody, dobrého jídla, dárků a také pohádek. Jedna z nich bude mít premiéru právě o Štědrém dni. Jmenuje se Duch nad zlato a uvede ji Česká televize. S režisérem této pohádky Zdeňkem Zelenkou a herečkou, která ztvárnila jednu z hlavních rolí, Jiřinou Bohdalovou si povídal moderátor Petr Král.

Duch nad zlato vznikl na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena s názvem Křesadlo. „Jde o pokus o klasickou pohádku,“ říká k tomu Zdeněk Zelenka. „Napsal jsem pohádkový děj, komedii, která by měla připomínat filmy Bořivoje Zemana nebo Václava Vorlíčka,“ popisuje.

Jiřina Bohdalová si ve snímku zahrála dvorní dámu Hermínu. Můžeme prozradit, že nejde o příliš kladnou postavu. „Říká se, že záporné postavy jsou pro herce lepší, ale jde o to, jak je napsaný scénář,“ uvažuje známá herečka. Sama se snažila o to, aby zápornost její postavy byla spíš komická. „Zvolila jsem si podle toho masku a dokonce jsem byla i u zubaře,“ prozrazuje.

Budou se o Štědrém večeru dívat na pohádku, kterou společně natočili? „Z profesních důvodů se na kousek podívám,“ nastiňuje Zdeněk Zelenka s tím, že zná doslova každý milimetr filmu. „Jsem zvědavý na ohlasy diváků,“ dodává a vedle něj se ozývá Jiřina Bohdalová, která se na pohádku bude dívat kvůli rodině, protože právě rodina má být o Štědrém večeru vždy pohromadě.

Proč se o dětských divácích tvrdí, že jsou nejnáročnější? Chystá se letos Jiřina Bohdalová na pečení Vzteklého dortu? Kolik triků a jaké v pohádce použili? A kdy začala spolupráce Zdeňka Zelenky s Jiřinou Bohdalovou?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio