Jitka Rychtaříková

31. říjen 2011

Hrozí přelidnění planety Země? A který stát bude v roce 2030 nejlidnatější? I na tyto otázky odpověděla demografka Jitka Rychtaříková, která ve vysílání Hosta Radiožurnálu vyvrátila mnoho mýtů. Povídala si s ní moderátorka Lucie Výborná.

Organizace spojených národů vyhlásila 31. října dnem, kdy počet obyvatel zeměkoule dosáhne sedmi miliard. Různá počítadla se však poměrně liší. Kterému věřit? Jitka Rychtaříková se domnívá, že téměř žádnému. „Nemůžeme přesně spočítat počet lidí. Vycházíme jen z odhadů, které jsou založeny na dlouhodobých trendech,“ vysvětluje s tím, že demografové nevidí růst obyvatel jako hrozbu.

„V 60. letech se mluvilo o populační explozi. Ta se však zastavila. Dnes sice narůstá světové obyvatelstvo, ale vyspělé země mají spíš nízkou plodnost, proto nás bude trápit především věková struktura,“ zmiňuje Jitka Rychtaříková a dodává, že nárůst počtu lidí nad 65 let zatíží penzijní systém.

Jitka Rychtaříková ve vysílání zmínila také termín past nízké plodnosti. Ten označuje stav, kdy se ženě narodí průměrně 1,3 dítěte a méně. „Lidé přijmou nízkou plodnost jako kulturní vzorec, který se postupně stane normou. Stát sice může intervenovat ve prospěch rodiny, ale tato podpora už většinou nepomůže,“ popisuje.

Lucie Výborná s demografkou Jitkou Rychtaříkovou

Jak rozhodující vliv na porodnost má rodinná politika, počet jeslí a mateřských škol? Proč bude v budoucnosti rozhodující rozdělení práce? A jak se Jitka Rychtaříková staví k důchodové reformě? To se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jitkou Rychtaříkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio