José Cura

29. červenec 2011

V pátek byl hostem Radiožurnálu operní pěvec, který o sobě říká, že nejraději poslouchá ticho, totiž José Cura, který vystoupil na letošním ročníku Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově. Otázky mu kladla moderátorka Lucie Výborná.

Známý tenorista je obklopen hudbou, a možná právě proto považuje ticho za vzácnou komoditu. „Žijeme v bláznivém světě, kde nikdy není docela ticho. Lidé se bojí ticha, protože v tichu se dá jen spát nebo přemýšlet. A lidé se obvykle bojí přemýšlet,“ vysvětluje s tím, že on sám není jiný. „Také se bojím různých věcí. Jsem člověk jako všichni ostatní,“ říká o sobě s úsměvem.

Začátky hudební dráhy José Cury nebyly nijak dramatické. „Nezačal jsem jako hudební dítě nebo velký talent. Zázračné děti jsou dnes vzácný jev a patří spíš do minulosti,“ domnívá se. „Dnes můžete žít i do 80 nebo 90 let, a tak není kam pospíchat. V minulosti se dožívali lidé jen 30 let, a tak museli začít dřív,“ zmiňuje.

Přestože je José Cura považován za významného umělce a interpreta současné operní scény, sám o sobě tvrdí, že je pouze talentovaný. Talent považuje za základ, na němž se dá stavět další práce, z níž vznikne umění. „Pokud máte talent, tak ho můžete schovávat a bát se, co vám ostatní řeknou, nebo ho využít a snést nenávistné poznámky, ale i chválu,“ vysvětluje klíč k úspěchu.

Jak vlastně funguje operní byznys? Proč se domnívá, že ničí dobré zpěváky? Z jakého důvodu kritizuje televizní soutěže? A kam míří klasické umění? I na to se José Cury ptala moderátorka Lucie Výborná v Českém Krumlově. Odpovědi si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Josém Curou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio