Josef Průša

10. květen 2011

Toužíte po nové píšťalce, figurce Darth Vadera nebo snad po dalším věšáku na kabáty? Pak není nic jednoduššího než si je vytisknout – na 3D tiskárně. Sci-fi? Nikoliv, budoucnost. Právě tu přišel do studia Radiožurnálu představit technologický vývojář Josef Průša.

S klasickými tiskárnami dnes pracuje skoro každý. Jejich nevýhodou je to, že nedokážou překonat klasický papírový dvourozměrný prostor. Zato taková 3D tiskárna RepRap – to je něco úplně jiného. Na požádání vám během několika desítek minut vymodeluje v podstatě cokoliv.

3D tiskárna zkrátka otevírá okno do budoucnosti. A právě Josef Průša, student VŠE a vývojář, patří mezi její spoluautory a propagátory. „Tiskárnu, která stojí tady ve studiu na stole, jsem navrhoval já,“ ukazuje během rozhovoru. „Moje práce však je založena na práci mnoha stovek dalších lidí.“

Projekt 3D tiskárny totiž poprvé potkal na internetu. A nejenže si vlastní tiskárnu postavil, ale také ji zdokonalil. „Když máte možnost vytvořit cokoliv prakticky okamžitě, respektive v řádu hodin, naučíte se přemýšlet nad objekty a zjistíte, že vylepšení jsou možná.“

Jeho práce je přitom tím, co se v otevřené komunitě, která se 3D tiskárnami zabývá, zatím tím nejlepším, co vzniklo. „Za pár měsíců, kdy je má tiskárna vydaná, ji navíc stále vylepšuju,“ upozorňuje mladý vývojář.

Lucie Výborná si s Josefem Průšou prohlíží, co všechno je 3D tiskárna schopna vyrobit

Práce jeho samotného a dalších mnoha lidí z komunity 3D nadšenců se přitom začíná povážlivě blížit kvalitě profesionálních 3D tiskáren, jejichž cena se dnes pohybuje v částkách pro běžného člověka jen těžko dostupných. Josef Průša a jeho kolegové si přitom zakládají na tom, že jejich práce zůstává otevřená každému, kdo o ni projeví zájem.

Jakým způsobem vlastně 3D tiskárna funguje a z čeho všeho se dá tisknout? Jak bude podle Josefa Průši vypadat svět za 20 let právě díky 3D tiskárně? A bude už zanedlouho možné si na veřejných místech nechat vytisknout 3D předměty? Také to se od Josefa Průši můžete kdykoliv dozvědět v záznamu celého rozhovoru v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Průšou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.