Jsem moc rád, že si konečně zahraju pohádkového krále, říká Miloslav Mejzlík, který ztvární krále Dobromysla v Šíleně smutné princezně

8. prosinec 2016

Herec a dabér Miloslav Mejzlík si konečně zahraje pohádkového krále. Studio Dva připravilo novou divadelní adaptaci pohádky Šíleně smutná princezna, ve které Mejzlík získal roli krále Dobromysla. „Hrál jsem krále v Shakespearovi – v Zimní pohádce, hrál jsem krále Leara, ale takhle krásného pohádkového krále zatím ne, tak jsem moc rád, že už to přišlo,“ říká.

Šíleně smutná princezna v podání Studia Dva je ale trochu zmodernizovaná. Podle Miloslava Mejzlíka má prvky, které propojují pohádku s dnešní dobou. „Používáme mobily, princezna je tetovaná na rameni. Myslím, že to je v pořádku, protože to přiblíží tu pohádku dnešku.“

Zajímavé bylo i zkoušení – herci až do generálek nevěděli, v jakých kulisách budou hrát. Scéna se totiž promítá diapozitivy a filmem a jak vzpomíná Miloslav Mejzlík, při zkoušení na jevišti nebo ve zkušebně měli na zemi namalované čáry, za které nesměli vstoupit.

Jak by vypadalo divadlo podle Miloslava Mejzlíka? Podívejte se na video:

Kdyby nebyl hercem, mohl se Miloslav Mejzlík stát třeba rozhlasákem. V živém vysílání stanice Hvězda ho v roce 1974 zaučoval Jan Rosák. Musel číst meteorologickou předpověď, ale podařilo se mu přehodit čísla.

„Honza Rosák skočil ke mně, vypnul mi ten mikrofon a říká: ,Oprav se!‘ Tak jsem se opravil, přečetl jsem to správně, a potom po vysílání jsem mu říkal, že to přece nikdo neposlouchá, a on odpověděl: ,Neblázni, to poslouchají všechna letiště a řídí se podle toho letový řád!‘ Ale nezapříčinil jsem žádnou nehodu,“ vzpomíná Miloslav Mejzlík.

Proč se nakonec nestal hlasatelem? Jak se mu hrál Vasil Biľak ve hře Putin a Biľak stojí před trezorem? A požádal by Patrika Hartla o hru na tělo? Poslechněte si celý rozhovor s Miloslavem Mejzlíkem. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio