Jsem trochu magor, uznává Dominika Gawliczková, která se vydala na motorce do Kyrgyzstánu

10. říjen 2014

Je jí 22 let, měří 155 centimetrů a lidé se na ni prý dívají jako na malou holku. A tak se sebrala a jela na motorce do Španělska. „Myslela jsem si, že nemůžu cestovat,“ vzpomíná Dominika Gawliczková.

Lidé od ní prý nic neočekávali a často ji podceňovali. Když bylo Dominice Gawliczkové 19 let, rozhodla se, že se vydá na motorce do Španělska, i když ji mnozí varovali. Šlo totiž o její první delší samostatnou cestu.

Od té doby najela na své motorce stovky a tisíce kilometrů a nedávno se vrátila z Kyrgyzstánu.

Trasa, kterou Dominika Gawliczková ujela na motorce během své poslední cesty

Přesto všechno se nepovažuje za cestovatelku, ale spíš za motorkářku. Jak se při cestování orientuje? „Mám papírové mapy, které používám při plánování,“ popisuje s tím, že v Kyrgyzstánu nemají mnoho cest, takže ani není kam odbočit.

Přemýšlíte, proč jezdí sama? „Jsem trochu magor,“ uznává Dominika Gawliczková. „Chtěla jsem jet do Španělska a nemohla jsem nikoho sehnat. Nakonec jsem jela sama,“ vysvětluje s tím, že postupem času si na cestování o samotě zvykla. „Lidé jsou hrozní a mají milióny důvodů, proč se nevydat pryč,“ tvrdí.

Bála se někdy během svých cest? Jak to má s výměnou oleje na cestách? A kolik peněz musí člověk mít, aby se mohl vydat do světa? Ptal se moderátor Jan Pokorný po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio