Kajakář Josef Dostál se těší na Rio: Zlatá medaile? Už jenom start je pro mne splněný cíl

23. červen 2016

Měří přes dva metry, váží přes 110 kilogramů, takže zpočátku byl problém vyrobit loď, kterou by při závodech nepotopil. Nyní má kajakář a mistr světa Josef Dostál vlastní kategorii velikosti lodě – XXXL. „Malou výhodou je protivítr, který mne díky hmotnosti neodfoukne,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Mistr světa v rychlostní kanoistice si singl kajak osvojil, a co se týče čtyřkajaku, tak tam sedí uprostřed, kde je místo nejširší. A navíc – nemůže jezdit vepředu ani vzadu kvůli tomu, aby nejezdili z kopce nebo do kopce. „Bylo by to proti pravidlům,“ usmívá se.

Před závody potřebuje trochu nervy, aby ho povzbudily, zpočátku je na pádlování používá místo sil, ale po prvních padesáti metrech už zase jede svou pohodu. „Kvůli agresivitě z nervů jsem schopný na závodech podat mnohem lepší výkon než v tréninku,“ vysvětluje.

Trénink bolí buď fyzicky, nebo psychicky, pro něj jsou nejhorší právě psychické bolesti, když jezdí dlouhé a únavné tréninky na nízkých intensitách na podzim a v zimě. „Sedíte hodinu a půl v jedné místnosti, koukáte na sebe, jak pádlujete na trenažeru, a přijde mi, že z místnosti odejdu o polovinu hloupější, než když jsem přišel,“ přibližuje.


Na čtyřkajaku je důležité jít pořád stejně nohama – každý záběr začíná od nohou, kdy šlapeme do lodi. A i to šlápnutí musí jít stejně

Jeho sen je získat na Riu dvě zlaté medaile, přiznává ale, že start na olympiádě je splnění jeho cíle a jakýkoliv výsledek bude pro něj satisfakcí.

A jak vlastně kanoistika naučí člověka disciplíně? „Sportovci, nejenom kajakáři, jsou svědomití a cílevědomí, což se může prokázat do života. Když si za něčím budou chtít jít, tak to nebudou plané kecy,“ říká.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio