Kajakář Vavřinec Hradilek: Z vody je třeba mít respekt

10. červen 2013

Pondělní host Lucie Výborné, vodní slalomář Vavřinec Hradilek, se z mistrovství Evropy ME musel vracet s rozporuplnými pocity. V individuálním závodu mu to úplně nevyšlo, v závodě hlídek získal zlato. Gratulace je určitě namístě, přesto se, použijeme-li terminologii sportovních novinářů, nejde na nevydařený individuální závod nezeptat: Kde se stala chyba?

Medailistovi z olympijských her v Londýně se o víkendu v Polsku v individuálním závodě nezadařilo. Stříbrný medailista a vítěz kvalifikace Vavřinec Hradilek nakonec skončil patnáctý. „Cítil jsem se dobře a závod jsem si opravdu užíval,“ vrací se kajakář k sobotnímu závodu.

Přesto se během jeho finálové jízdy objevil zádrhel. A ukázalo se, že fatální. „Udělal jsem stejnou chybu jako ve finále Světového poháru loni v Tróji. Projížděla se brána, která se musí projet pozadu – a to se mi zkrátka nějak nedaří. Bránu jsem nakonec minul,“ vysvětluje.

Přesto nemusel z Polska odjíždět smutný. Společně ve trojici s Vítem Přindišem totiž dokázal vybojovat zlato v soutěži hlídek. K podzimnímu mistroství světa, které se pojede v pražské Tróji, tak může hledět s optimismem.

Co olympijský medailista cítí při pohledu na valící se masu vody během současných záplav? Jak hodnotí případy vodáků – nebo spíš, jak on sám zdůrazňuje, „vodáků“ – kteří i přes povodňové nebezpečí vyrazili na vodu a někteří za to zaplatili i životem? A do jaké míry je z vody třeba mít respekt?

Záznam celého rozhovoru s Vavřincem Hradilkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.