Host Radiožurnálu13. července  2013 v 10:52  

Kamila Procházková: Proč nepoužíváme čerstvé bylinky?

Sedmikrásky - Foto: Pavla Kopřivová

SedmikráskyFoto: Pavla Kopřivová

Bramboráky s popencem, grilované maso na levanduli, cheesecake s lipovým aroma, saláty z květů denivek – také o těchto poměrně netradičních lahůdkách mluvila ve vysílání Hosta Radiožurnálu Kamila Procházková, odbornice na divoké byliny. Co tedy sbírat během letních měsíců? I na to se jí zeptala moderátorka Patricie Strouhalové krátce po 10. hodině.

„Nechápu, proč nikdo nepěstuje popenec,“ diví se Kamila Procházková. „Vždyť nevyžaduje žádnou péči. Zahrádkáři ho vytrhávají a vůbec ho nezkusí ochutnat,“ zamýšlí se v úvodu rozhovoru. 

Čtěte také: V rakouském Irschenu vsadili na bylinkovou turistiku

Během letních měsíců můžeme v chladnějších oblastech sbírat bezinky. Jinde kvetou lípy, a tak se nabízí příprava čaje nebo lipových bonbónů. „Povaříme spoustu lipových květů s cukrem a medem a pak tvarujeme horké bonbóny, které nařežeme na mastném plechu,“ zmiňuje stručně recept. 

Při sběru bylin však nezapomeňte, že ne vše, co roste, je jedlé. „Chce to botanické základy. Člověk se může otrávit,“ připouští Kamila Procházková. „Záměna hrozí u fenyklu nebo kerblíku,“ varuje. 

Čtěte také: Pavel Maurer: Hoďte na pánev lokální suroviny

A když máte nasbíráno, můžete začít sušit nebo mrazit. „Mražení je vhodné pro rostliny s měkkými lístky, například pro bazalku, která po sušení nepěkně zhnědne,“ radí Kamila Procházková. Sušit podle ní můžete spíš majoránku nebo tymián, ale ne třeba bobkový list. „Ten sušením hodně ztrácí, proto je lepší ho zmrazit,“ upozorňuje. 

Zajímá vás, k čemu využít řeřišnici? Jak zapojit do jídelníčku aroma růžových lístků? Nebo jak připravit dobrou studenou polévku? Poslechněte si audio záznam rozhovoru. 

Záznam celého rozhovoru s Kamilou Procházkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. 

Autor:  Šárka Ševčíková  (šše)
Pořad: Host Lucie Výborné  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí-pátek 9:05; sobota-neděle 10:05  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace