V roce 1959 jsem u poroty propadl, vzpomíná na své začátky Gott. Publikum mu ale fandí už půl století

21. říjen 2011

Jeho kariéru odstartovala soutěž Hledáme nové talenty, dnes si bez něj českou hudební scénu ani neumíme představit. Řeč je o Karlu Gottovi, který byl v pátek hostem Radiožurnálu. Povídala si s ním moderátorka Lucie Výborná.

„V roce 1959 jsem se zúčastnil soutěže, která se tehdy konala ve Slovanském domě a přenášel ji Československý rozhlas. U poroty jsem však propadl,“ připomíná známý zpěvák. „Tehdy totiž nebylo zvykem zpívat tenorem, zvlášť populární hudbu. Porotě to připadalo zvláštní, ale u publika jsem měl úspěch,“ vzpomíná.

Karel Gott přejal řadu skladeb od zahraničních interpretů. „Napsali jsme si svůj text a svým způsobem jsme před rokem 1989 byli kurýři západní hudby, která se u nás v rádiích nehrála,“ uvažuje s tím, že šlo o jakousi poloprohibici, která člověka nakopne k další práci.

Moderátorka Lucie Výborná se ptala Karla Gotta také na jeho nové album. Nenazpíval ho na truc dnešnímu světu? „Ve vydavatelstvích dnes vládne stres,“ přiznává a dodává, že on sám se snaží jít proti proudu. „Když se všichni připravují na vánoční trh, uvádím svá alba raději v září nebo až na jaře. A když všichni chtějí uspět v hitparádách, nazpívám album s lidovkami,“ popisuje.

Moderátorka Lucie Výborná s Karlem Gottem před vysíláním Hosta Radiožurnálu

Karel Gott se mimo jiné zamyslel nad otázkou popularity v Česku. Na čem všem podle něj závisí? A proč se považuje spíš za pesimistu? I to se dozvíte ze záznamu rozhovoru.

Spustit audio