Karel Och, umělecký šéf filmového festivalu v Karlových Varech

22. červen 2012

Už za týden začíná filmový festival v Karlových Varech, který letos mimo jiné navštíví americká herečka Susan Sarandonová a britská herečka Helen Mirrenová. Nejen o hereckých hvězdách, ale i o snímcích, které se na festivalu představí, mluvil s uměleckým šéfem festivalu Karlem Ochem moderátor Petr Král.

„Jde o kombinaci různých emocí. Blíží se okamžik, na který se připravujeme celý rok,“ popisuje své dojmy Karel Och v úvodu rozhovoru. „Snažíme se soustředit, abychom si festival skutečně užili,“ dodává.

Dlouhá léta byla uměleckou šéfkou festivalu v Karlových Varech Eva Zaoralová, kterou Karel Och vystřídal. Podle svých slov věděl, do čeho jde. „Jednou z pozitivních věcí je rozdělení práce na přípravě festivalu. Všichni vidíme do práce toho druhého,“ vysvětluje. „S novou funkcí se objevuje řada povinností, ale naučil jsem se některé záležitosti předávat kolegům,“ zmiňuje.

Letos padnou na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary hned dva rekordy. „Nejkratší film, který budeme promítat, je český animovaný snímek Tramvaj. Trvá pouhých 15 minut,“ nastiňuje. „Nejdelší je naopak 15hodinový dokumentární epos. Diváci ho budou moci zhlédnout v pěti tříhodinových blocích,“ popisuje Karel Och.

Karla Ocha se ptal moderátor Petr Král

Součástí profese Karla Ocha je zhlédnutí tří čtyř snímků denně. „Naučil jsem se vydestilovat z filmů to důležité a na ostatní zapomenout,“ přiznává a zároveň připomíná, že Eva Zaoralová zůstává součástí karlovarského festivalu. „Ponechala si svá oblíbená teritoria, tedy Itálii a Francii. Často spolu živě diskutujeme,“ říká Karel Och.

Kolik stojí příprava festivalu v Karlových Varech? A kolik zaplatí návštěvník za festivalový pas? Na které snímky Karel Och pozval posluchače? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Ochem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.