Kaskadérka Hanka Dvorská: Pády ze schodů jsou pro ženy složitější – v sukních nemůžeme být tak vycpané

20. leden 2017

Při natáčení filmu Troja spolupracovala s Bradem Pittem, ve snímku Wanted na sebe navlékala džíny Angeliny Jolie nebo v hořícím autě zaskakovala za herečku Nastassju Kinski. A byť je aktuálně Hanka Dvorská nejstarší aktivní kaskadérkou na světě, rozhodně nepůsobí, že by se chystala do penze.

„Už nehraju princezny a nedělám dubla mlaďoškám. Teď to mám docela dobré, protože je málo stařen a ve filmu hrají i babičky, takže mám šanci dublovat ty starší ženy. Nemusím skákat z okna, ale když ty starší různě zakopávají a padají a nabourávají auta, tak je to taky trochu akční,“ říká Dvorská se smíchem.

Ve filmu Troja si spolu se sedmi dalšími kaskadérkami zahrála asi stovku žen, ale vzpomíná, že hrály i muže: „Bylo to docela náročné, protože se všechno bortilo, běhali koně, mezi tím běhal Brad Pitt – na toho jsme museli všichni dávat pozor, aby se mu něco nestalo.“


Občas se mě lidi ptají: „Na čem jedeš?“ Co jim na to říct? Že mě příroda obdařila přívalem radostných hormonů? Ti, kteří doopravdy na něčem jedou, vám to stejně nebudou věřit... No jo, ale to možná neznají Hanku Dvorskou. Rozhýbá vás, i kdybyste nechtěli. A skvěle rozdmýchává radost. Do studia přinesla obojí, a neuvěřitelnou energii. Lidi si občas lámou hlavu nad tím, jak mají do rozhlasu – ano, do TOHO ROZHLASU – mluvit. Hanka ne. A v jejím případě mě to ani nemrzí. Tak si trochu té energie naberte. Zasloužíte si ji. LUCIE VÝBORNÁ

U některých jejích kaskadérských kousků musí být i konkrétní herečka, za kterou zrovna vystupuje. Když třeba za herečku spadne, po dopadu si na její místo lehne herečka a naváže další záběr.

Velmi bolestivé jsou pro kaskadéry pády ze schodů. „Ženy to mají trochu složitější. Když hraju ženu, tak má většinou sukni a ženské šaty, takže nemůžeme být tak vycpané jako chlapi. Ti můžou být tlustí pod kalhotami, mají chrániče. My se snažíme to nějak zakamuflovat – máme třeba páteřáky, ale už si nemůžu vzít boční chrániče, protože to už bych nebyla tak přitažlivá,“ říká Dvorská.

Proč bychom měli jíst jako chudí? Jak získat chuť k běhání? A jak vypadají její boot campy? Poslechněte si celý rozhovor s kaskadérkou Hankou Dvorskou. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Lucie Výborná a její host Hana Dvorská, kaskadérka
autoři: lvb , jpr
Spustit audio